„Klubrádió
Reggeli gyors

Ligeti: Átláthatatlanok a turizmusra adott támogatások

8/02/2022 10:22

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Széles körben támogatja közpénzzel a kormány a turizmust, de az igazán nagy összegeket, laza feltételekkel a kormányhoz legközelebbi körök kapják – állítja Ligeti Miklós. A Trancparency International Magyarország jogi igazgatója szerint a Balatoni Kör elnökeként Laposa Bence elég közel lehetett a megfelelő körökhöz, hogy támogatásokhoz jusson úgy, hogy közben az a támogatásokról döntő MTÜ-nek is adott tanácsokat, amely egyben az összeférhetetlenség gyanúját is felveti.

2022. február 08. Reggeli gyors - részlet 22.02.08. Ligeti Miklós
08:05
00:00

Újabb, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) alá tartozó Kisfaludy2030 Zrt-vel szemben indított perben döntött a bíróság a Transparency International Magyarország javára abban az eljárásban, amelyet a Balatoni Kör nevű szervezet korábbi elnöke, Laposa Bence két cége által elnyert állami támogatás ügyében indítottak – olvasható a szervezet honlapján.

Az ügy összefoglalója szerint a vállalkozó két cége úgy jutott összesen több mint 140 millió forintnyi támogatáshoz még 2020-ban, hogy Laposa Bence egyidejüleg annak az MTÜ-nek is adott tanácsokat, amely szervezet végső soron kiosztotta a turisztikai szektornak szánt állami pénzeket. Laposa a támogatások elnyerésének nyilvánosságra kerülését követően lemondott a Balaton Kör elnöki pozíciójáról, azonban a TI nem hagyta annyiban, és a közérdekűadat-igénylésünk elutasítását követően peres úton igyekeztek megszerezni a támogatások odaítélése során keletkezett dokumentumokat.

Tél a Balatonon
 
Téli BalatonFotó: Varga György / MTI
 
A Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozik a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), amelynek egyik leánycége a 2017-ben alapított Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.: a társaság feladata minden idők legnagyobb, turisztikai fejlesztéseket összefogó kormányzati ernyőprogramjának, a Kisfaludy programnak a megvalósítása (például a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. 18 milliárd forintot kapott). A Kisfaludy2030 is annál Gránitnál bankol 2017 óta, amelyik várhatóan a Tiborcz István-féle BDPST Bank résztulajdonába kerül.

Ligeti Miklós, a Trancparency International Magyarország jogi igazgatója a Klubrádiónak azt mondta, hogy a magyar turizmust csak 2020-ban mintegy 220 milliárd forint közpénzzel támogatta meg a kormány. És bár sokaknak jutott belőle, "az igazán zsíros falatok", a laza feltételekkel biztosított nagyösszegű támogatások természetesen a "belső körhöz" jutottak. Ligeti ebben azt látja, hogy a kormány igyekszik sokakat maga felé húzni a támogatásokkal, ezért kerüli a kizárólagosságot. Ugyanúgy, mint a TAO-pénzek esetében, széles körben igyekeznek kedvezni.

Laposa esetében a részletes információk hiányában azt feltételezi Ligeti, hogy a Balaton Kör elnökeként a turisztikai támogatásokhoz elég közel juthatott, annak ellenére is, hogy a támogatás megigénylésének módjairól nincs részletes leírás. Amikor lemondott elnökségéről, már megkapta a nagy összegű támogatásokat. Ebben összeférhetetlenség nyomait látja a TI jogi igazgatója.

További problémaként emelte ki, hogy a pénz felhasználásáról szóló beszámolók nemcsak ebben az ügyben zavarosak. Azt sem lehet tudni, hogy ki ellenőrzi a pénzek felhasználását, ami elfogadhatatlan, hiszen ezek a támogatások elviekben határozott célt szolgálnak. "Ez nem olyan dolog, mint amikor a szülő megemeli a gyerek zsebpénzét, és nem érdekli, hogy kondibérletre költi, vagy cigire" – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ligeti Miklóssal
2022.02.08., kedd 7:41
Riporter: Dési János