„Támogassa
Reggeli gyors

"Szándékosan ár alatt adhatják el a belvárosi ingatlanokat"

17/12/2021 10:33

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Miért lett a Belváros vezetőségének sürgős olyan ingatlanok eladása, amelyek értéke az utcában folyó felújítási munkálatokat követően még magasabb lenne? Kovács Alex Gábor, az V. kerület Tiéd a Belváros nevű ellenzéki frakciójának vezetőjével próbáltuk megérteni az ügyletet.

2021. december 17. Reggeli gyors - részlet 21.12.17. Kovács Alex Gábor
06:24
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a csütörtök reggelre váratlanul összehívott rendkívüli testületi ülésen a fideszes belvárosi polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter bejelentette mintegy 1,3 milliárd forintnyi önkormányzati ingatlan áruba bocsátásának tervét még karácsony előtt.

Kovács Alex Gábor, az V. kerület Tiéd a Belváros nevű ellenzéki frakciójának vezetője azt mondta a Klubrádiónak, hogy nem értik, miért éppen ezeket az ingatlanokat akarják eladni. Az sem világos, hogy miért van szüksége a kerületi önkormányzatnak további forrásokra. És ha így van, miért nem hirdetik meg szélesebb körben, hogy nagyobb eséllyel és több ajánlatból választhassák a legjobbat.

Az eladásra szánt ingatlanok:

  • Aulich utca 8. – Báthory utca 9. – több ingatlan, összevonva 574 millió forintért
  • Báthory utca 5. – 123 millió 600 ezer forintért
  • Arany János utca 18. – 159 millió forintért
  • Arany János utca 34. – 159 millió forintért
  • Bástya utca 18. – 182 millió 655 ezer forintért
  • Semmelweis utca 9. – 117 millió 585 ezer forintért

Ezek közül Kovács az Arany János utcai üzlethelyiségeket emelte ki, ahol épp díszburkolatozás folyik, ami egyben azt is jelenti, hogy az ingaatlanok felértékelődnek, ezért sem világos, miért a munkálatok befejezése előtt akar az önkormányzat megszabadulni tőle.

Tavaly már végrehajtott hasonló manővert a Belváros az év végén. Akkor is az év végére időzítették, a döntést. Akkor a polgármester a pandémia miatt egy személyben dönthetett az értékesítésről.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy ezekre az ingatlanokra a Fővárosi Önkormányzatnak elővásárlási joga van ezekre az ingatlanokra, amit a harminc napos határidő lejártáig jelenthet be. Azonban a karácsonyi időszakba csúsztatták ezt az intervallumot, érthetően az ügyre nem tudnak érdemben felkészülni az illetékesek.

A frakció véleménye szerint ezt tudatosan intézi így a kerületi vezetés.

2021. december 16. Esti gyors - részlet 21.12.16. Ligeti Miklós
08:03
00:00
Csütörtökön Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója is beszélt az ügyletről, illetve Szentgyörgyvölgyi Péter bakonyi telekvásárlásáról. Ligeti szerint hagyománya van annak, hogy a politikusok pártállástól függetlemnül az emberek hiszékenységére játszanak rá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kovács Alex Gáborral
2021.12.17., péntek 7:33
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert