„Klubrádió
Reggeli gyors

Ligeti: A civilek jobb gazdái a közpénznek, mint az állam

10/12/2021 14:49

| Szerző: Klubrádió

Az idén 15 éves Transparency International Magyarország online konferenciát tartott a Korrupcióellenes Világnapon. A konferencián a szervezet bemutatta legfrissebb kutatását. Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója volt a Reggeli gyors vendége.

2021. december 10. Reggeli gyors - részlet 21.12.10. Ligeti Miklós
07:36
00:00
Ligeti Miklós meglepődött a Völner-ügy kapcsán, hogy egy igazságügyi államtitkár – legalábbis a gyanú szintjén – érintett egy ilyen szintű korrupcióban. Ez a magyarországi korrupciótörténet legmagasabb rangú állami vezetői fogása, hisz az igazságügy eddig sikeresen megóvta magát attól, hogy korrupcióval hírbe hozható figurákat alkalmazzon a soraiban.

Ahogy a bírósági végrehajtási területen, úgy a turisztikai ágazat állami támogatásában is rejlenek kockázatok. A Transparency International konferenciáján például erről a területről hozták nyilvánosságra a legfrissebb kutatásukat.

Tudható volt, hogy a kormány a világjárvány okozta gazdasági sokkot is elsőrendűen arra használta, hogy a haveri, baráti köröket tartsa helyzetben. Ez megfigyelhető volt a lélegeztető gépeknél, a vakcina beszerzéseknél, de a turisztikai területen is azok húzták a legnagyobb állami támogatásokat, akik eleve is kedvező helyzetben voltak és nagytulajdonosok voltak a turisztikai ágazatban – mondta Ligeti Miklós. Ezek azonban önmagukban még nem feljelentésre érett büntetőjogi korrupciós gyanút keltő magatartások, bár összeférhetetlenségi gyanúk – ahogy más területeken is – felmerülnek, és ha konkrét információ van a kezünkben, akkor mi rögtön feljelentést teszünk – tette hozzá a TIM jogi igazgatója.

2020-ban nagyságrendileg 220 milliárd forint került szétosztásra a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében, aminek nagyjából a 10 százalékát (18 milliárdot) Mészáros Lőrinc érdekeltségei, a Hunguest Hotels csoporthoz tartozó szállodák kapták, illetve a szintén a haveri régióban mozgó Appeninn Nyrt. – aminek a korona ékszere a Club Aliga – is 10 száléknyi összeget, 16,5 milliárd támogatást kapott – sorolta a számokat Ligeti.

Fotó: Pixabay
 

Korrupciós és összeférhetetlenségi szempontból ennél is érdekesebb azonban az, hogy vannak olyan támogatások, amelyek szintén pályáztatás nélkül kerülnek kiosztásra, de a kedvezményezettek – mint például a Balatonkör, illetve a balatoni régió egyes vállalkozásai – nem csak pénzhez jutnak a Turisztikai Ügynökségtől, illetve a Kisfaludy Programtól, de egyben valamiféle tanácsadói-alkalmazotti viszonyban is állnak a donorral, tehát egyszerre érdekeltek kifizetői és kedvezményezetti oldalon, amit a törvények tiltanak – mondta a Transparency munkatársa. Itt még van mozgásterünk és teendőnk, valamiféle kivizsgálási kérelmet be fogunk nyújtani, és biztosak vagyunk benne, hogy az integritás magyarországi bajnoka, Rogán Antal, mint a Turisztikai Ügynökséget felügyelő kormánytag ki is fogja vizsgálni ezeket a gyanús magatartásokat – tette még hozzá.

A reggeli gyors vendége a konferencián is előkerült Civil Ellenőrzési eszközről elmondta, hogy az állam – Magyarország esetében elsődlegesen az Európai Unió – azt határozza el, hogy a közpénzek felhasználására ráültet egy független civil szereplőt (mint például a TI-t), akinek az a dolga, hogy minden egyes fillér felhasználását külön ellenőrizze. Ez az eszköz nem minden esetben 100 százalékban működik, de ettől még jó, hasznos és hatékony. Reméljük, hogy sok közbeszerzési projektnél felmerül majd az, hogy civilek ellenőrizzenek, mert a civilek jobb gazdái a a közpénznek, mint az állam – zárta a beszélgetést Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ligeti Miklóssal
2021.12.10., péntek 7:19
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert