„Klubrádió
Reggeli gyors

Ujhelyi: Nem óvodások nemváltását akarja erőltetni az EU, hanem az Orbán-közeli korrupcióval van gondja

23/11/2021 13:35

| Szerző: Klubrádió/szg

Utolsó figyelmeztetést küldött az EU Orbánéknak Ujhelyi István szerint. Az MSZP-s EP-képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a levél a jogállamisági és korrupciós kockázatokról szól, a legkevésbé sem Sorosról, LMBTQ-aktivistákról vagy óvodai nemváltoztató műtétek szándékáról. Viszont „félreérthetetlenül” szerepel benne Tiborcz és Mészáros gazdagodása. Tehát nem ideológiai különbség áll a háttérben, hanem a korrupció és a jogállamiság leépítése a probléma. 

2021. november 23. Reggeli gyors / részlet, Ujhelyi István (21.11.23.)
09:42
00:00

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő szerint viszont Orbánék megkapták az utolsó figyelmeztetést azzal, hogy a Bizottság elnöke pénteken levélben számos kérdést intézett a kormányhoz, elsősorban a magyarországi súlyos korrupciós helyzettel, illetve az ezzel összefüggő közbeszerzési gyakorlattal kapcsolatban. Orbán Viktor válaszolt az Európai Bizottság levelére, a kötelezettségszegési eljárások felfüggesztését követelte és azt, hogy az EU inkább foglalkozzon a migránsokkal.

A Reggeli gyorsban azzal kezdte, hogy az EB levele mit nem kifogásol. Nincs benne semmi olyan, amit az orbáni propagandagépezet itthon próbál sulykolni, tehát nem Sorosról, LMBTQ-aktivistákról, óvodai nemváltoztató műtétek szándékáról, se migránsok tömeges befogadásáról nem szól.

Ezek helyett szerepel benne viszont „félreérthetetlenül” a Tiborcz István-féle Elios-ügy, a miniszterelnökhöz baráti szálakkal kötődő Mészáros Lőrinc gazdagodása, a Budapest Airport vételi szándéka – közpénzből –, a Bizottság rákérdez, hogy kik érdekeltek ebben hosszú távon, és sok minden más. Ezekre két hónapja van válaszolni az Orbán-kormánynak, de nem fog tudni válaszolni, mert ha valóságnak megfelelően járna el, akkor Polt Péter legfőbb ügyészt fölmentenék, Tiborcz börtönbe menne és Orbán lemondana – fogalmazott.

Ujhelyi István szerint ez a 0. lépés az Európai Bizottság részéről. A kormány nem hozta volna nyilvánosságra a levelet, de a képviselő meg tudta szerezni. Ami azért volt fontos, hogy mindenki szembesülhessen azzal, hogy nem ideológiai probléma van a háttérben, hanem a korrupció és a jogállamiság leépítése. Ez a két hónap nagyjából egybeesik azzal, mire az EU bírósága meghozza a döntést a jogállamisági mechanizmusról. Akkor, január-februárban már a levélben felvetett ügyekben az EB megindíthatja a hivatalos eljárást a magyar kormánnyal szemben. Egyébként ez lenne az első eset, hogy egy uniós kormányt a korrupciója miatt büntetnek. Jelezte: a mechanizmusba beleépítettek olyan garanciákat, hogy önkormányzatoknak vagy kis- és középvállalatoknak, ha sikerrel pályáztak, meg kell kapniuk a támogatást a kormánytól a források befagyasztása ellenére is.

Ha áprilisban leváltják a kormányt, akkor csatlakozik az ország az Európai Ügyészséghez, és most már bizottsági papír is van arról, hogy meg lehet indítani a nyomozást Tiborcz és Mészáros (tehát Orbán környezet) ellen, ott pedig nem fogja tudni őket megvédeni Polt Péter – tette hozzá az MSZP-s képviselő.

Ujhelyi István azt is mondta: ha ezek után a magyar lakosság úgy dönt, hogy mégis hisz a gyűlöletkampányoknak, a propagandának és az elképesztő hazugságoknak, ilyen infláció, járványkezelési hibák, működésképtelen egészségügyi és oktatási intézményrendszer mellett, akkor „nem tudom, mit tehetünk azért, hogy normális Magyarországot kapjunk”. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Reggeli gyors
2021.11.23., kedd 7:15
Műsorvezető: Para-Kovács Imre