„Klubrádió

A 300 legszegényebb település 143 milliárd forinttól esik el

20/05/2021 09:03

| Szerző: Klubrádió

Áprilisban még 220 milliárd forintot kommunikált a kormány a legszegényebb falvak megsegítésére a Felzárkózó települések programra tervezett összegből, de mára ez 77,5 milliárdra csökkent.

A tervezettnél jóval kisebb összeget hív le az uniós helyreállítási alapból a magyar kormány a 300 legszegényebb települések megsegítésére. Ez számszerűsítve 220 milliárd helyett 77,5 milliárd forint, ami azt jelenti, hogy így ezek a faluk 143 miliárd forinttal kevesebb pénzt kapnak.

A csökkenés oka, hogy a kormány úgy döntött nem kérik a 3300 milliárd forintos kedvezményes hitelt, csak a a 2500 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást veszik fel. A kormányzati kommunikáció hivatalosan azt a magyarázatot adta, hogy nem akarnak jobban eladósodni, de a 444.hu szerint valójában a brüsszeli kritikák állhatnak a háttérben, azaz Brüsszelben vitatták a magyar törekvések egy részét. 

Felzárkózó települések program 2019 februárja óta működik, de magyar kormány döntése következményeként, a keret szűkítése miatt ki kellett húzni a tervek nagy részét, az öt reformból egyet hagytak meg.

A másik négyet, a folyamatos jelenléten alapuló szociális munkáról és közösségfejlesztésről, a várandósság és az első 1000 nap fokozott támogatásáról, a mobil egészségügyi szűrőpontokról, laborokról, rendelőkről és a közösségorientált pedagógiáról szóló pontokat sem tüntették el teljesen, de kivették a számszerű vállalásokat.

Az egyetlen reformról, amit a helyreállítási alapból finanszíroznának, azt írják: „Célja foglalkoztató műhelyek létrehozásával a helyi, főként tartós munkanélküli, valamint női lakosság aktivizálása, készségeinek, a helyi munkaerőpiaci igényekhez és adottságokhoz illeszkedő képzettségi szinjének növelése, adott esetben helyi termékelőállítással.”

mélyszegénység

2026-ig tízezer embert érnének el „munkaszocializációs fejlesztésekkel”, ami 300 településsel számolva átlagosan 33 embert jelent falvanként.

A költségeknél  mégis nulla forint szerepel ennél a résznél, a 77,5 milliárd forintot teljes egészében beruházásokra szánják: 66 milliárdot szociális lakások felújítására és építésére, 11,5 milliárdot közösségi megújulóenergia-fejlesztésekre, szintén 2026-os határidővel.

Eredetileg 3700 lakást újítottak volna fel, és 800-at építettek volna a helyreállítási alapból, ez végül 2500-ra és 600-ra csökkent – írja a 444.hu.