„Hírek
A lényeg

A 24.hu és a Nők lapja tartalmába is beleszólna a hatalom a tulajdonos szerint

11/12/2022 19:38

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor megfélemlítési, elhallgattatási módszereiben szintlépést jelent, hogy csalással gyanúsították meg – mondta a Politicónak adott interjújában Varga Zoltán. A Centrál Médiacsoport tulajdonosa arról is beszélt, hogy kormányközeli személyek keresték, vegyen le cikkeket a 24.hu-ról, sőt, olyan kérések is voltak, hogy a Fidesz politikusai kerüljenek a Nők Lapja címlapjára. Ezeknek nem tettek eleget.

A Politico felidézi, hogy az elmúlt évtizedben az Orbán Viktorhoz köthető körök átalakították Magyarország médiapiacát, átvették az ellenőrzést a közmédia felett, és több száz médium tulajdonjogát kormánybarát szervezetek kezében összpontosították. Varga szerint a mostani “vizsgálat” is része ennek a hosszú ideje tartó, a fogyatkozó szabad hangok elhallgattatására irányuló törekvésnek, mivel a 24.hu a legolvasottabb hazai portálok közé tartozik, és nem áll függő viszonyban sem a NER-rel, sem más pártpolitikai szerveződéssel.

„Ez az üzenet 20 százalékban nekem szól, 80 százalékban viszont a magyar elit minden tagjának. Ha nem vagy velünk, és kinyitod a szádat, akkor ilyen megtorlás következik" – mondta a Politicónak adott interjújában Varga Zoltán arról, hogy a NAV novemberben gyanúsítottként hallgatta ki egy költségvetési csalási ügyben.

A Centrál Médiacsoport tulajdonosa megismételte: ártatlan a költségvetési csalás ügyében, az ellene felhozott vádak pedig hamisak. Szerinte ez politikai eszköz a kormány kezében, amely most szintet lépett a megfélemlítési taktikáiban: „A nagy különbség a múltbeli ügyekhez képest az, hogy amivel engem gyanúsítanak, az két évtől 12 évig terjedő börtönbüntetéssel jár".

A Politico hiába kereste Varga ügyével kapcsolatban a NAV-ot és a magyar kormányt is, egyik helyről sem kapott választ.

Azt mondta, az elmúlt években több mint 200 kormányközeli médium közölt róla támadó, lejárató cikkeket. Varga az interjúban arról is beszélt, hogy a 24.hu tartalmát befolyásolni próbáló „kormányhoz közel álló személyek” szokták őt keresni telefonon és üzenetben is. Kérték már tőle, hogy vegyen le cikkeket, de ennek sosem tettek eleget.

A Centrált egyébként nemcsak a 24.hu, de az életmódkiadványai miatt is éri kormányzati nyomás, Varga szerint az utóbbi időben voltak olyan kérések, hogy a Fidesz politikusai kerüljenek a Nők Lapja címlapjára, ugyanis a lap a vállalkozó szerint különösen a vidéki nők körében népszerű, a vidéki lakosság pedig nagyon fontos a kormánynak. A tulajdonos szerint ezt a nyomásgyakorlást azzal utasították vissza, hogy „a lapot a szerkesztők szerkesztik”.

Varga Zoltán a Pegasus-kémprogrammal megfigyeltek között volt. Szerinte a 2018-ban megfigyelt vacsorája egy baráti beszélgetés volt, nem államcsíny.