„Klubrádió
A lényeg

Magyar Nemzet: Költségvetési csalással gyanúsítják, kihallgatták Varga Zoltánt, a 24.hu tulajdonosát

7/11/2022 15:15

| Szerző: Klubrádió

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Varga Zoltánt, a 24.hu-t is kiadó Centrál Médiacsoport tulajdonosát – írja a kormánypárti Magyar Nemzet saját információkra hivatkozva.

Más forrásból egyelőre nem erősítették meg a kormánypárti Magyar Nemzet által közzétett saját értesülést, amely szerint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt gyanúsítottként hallgatta ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a 24.hu-t is működtető Centrál Médiacsoport tulajdonosát, Varga Zoltánt.

A Magyar Nemzet szerint a Vargához köthető, pár éve értékesített Nógrádi Vegyipari Zrt.-hez kapcsolódik az ügy, amelyben a fideszes képviselő Budai Gyula az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordult, majd a NAV-nál is feljelentést tett. A Magyar Nemzet által megismert feljelentés és az OLAF-nál tett bejelentés a lap szerint „lényegében” ugyanarról szól: a Nógrádi Vegyipari Zrt. részvényeinek eladásával kár érhette az Európai Unió költségvetését.

Ahogy a hvg.hu összefoglalja, a cikkben Budai Gyula feljelentését idézik, amelyről egyelőre nem tudni, hogy mekkora átfedésben van a NAV állítólagos gyanúsításközlésével. Azt írták: a Jeremie uniós program részeként és anyagi forrásából – de magánbefektetők, így egy Vargához köthető zrt. résztulajdonával – létrejött CenTech Új Magyarország Kockázati Tőkealap alapította meg a Nógrádi Vegyipari Zrt.-t, amelynek 99 százalékos tulajdonosa volt. A tőkealapot Varga egyik érdekeltsége, a Central-Fund Kockázati Tőkealap-kezelő kezelte a lap szerint, és az még a tízéves futamidő lejárta előtt, 2019-ben megbízott egy céget a tőkealap részvényeinek, ideértve a Nógrádi Vegyipari Zrt. részvényeinek értékesítésével. A Budai-féle feljelentés szerint a 2020 januárjában alapított Avogadro 2020 Projekt Kft. vételi ajánlatot is tett az év márciusában a cégre, az igazgatóság áprilisban pedig döntött az értékesítésről, és 459 300 000 forintos vételi ajánlat elfogadásáról, amelynek része volt a tőkealappal szemben fennálló tartozás is.

Varga Zoltán egyike volt azoknak az üzletembereknek, akiket a kiszivárgott telefonszámok listája alapján megfigyelhettek a kormány által vásárolt Pegasus kémszoftverrel, egy vacsorapartnerét pedig bizonyítottan megfigyelték. Az üzletember korábban többször beszélt arról, hogy Orbánék az Index után az ő lapját is be akarják darálni.

(Kiemelt kép forrása: Centrál Médiacsoport)