„Köszönjük,
A lényeg

800 venezuelai szerepel az I. kerület választói jegyzékében

30/05/2024 08:31

| Szerző: Klubrádió

Egy 77 férőhelyes idősek otthonába vannak bejelentve. A Párbeszéd szerint tömeges betelepítésről van szó.

Több mint 800 ember van bejelentve a Máltai Szeretetszolgálat 77 férőhelyes Idősek otthonába az I. kerületben – adta hírül az RTL. Többségük venezuelai menekült. Ezt a választási névjegyzékben vette észre a Párbeszéd, akik szerint mindez a választások eredményét is befolyásolhatja. A kerület fideszes polgármesterjelöltje szerint csak a menekültek elleni uszításról van szó.

Bár a kapun nem jelzi semmi, az I. kerületi Fő utcában működik a Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Idősek Otthona. A 77 férőhelyes intézményben elsősorban beteg, önellátásra képtelen idősek laknak. Csakhogy a választási névjegyzék május 7-i adatai szerint több mint tízszer ennyi ember van ide bejelentve. Az adatokat a Párbeszéd kérte ki.

"840 ember van bejelentkeztetve, ami elképesztően nagy szám, hiszen abban a körzetben 2650 választásra jogosult lakik. De azt is pontosan tudjuk, hogy milyen szoros volt itt a polgármesterjelöltek közötti verseny 2019-ben, V. Naszály Márta mindössze 121 szavazattal előzte meg a Fideszes riválisát" – mondta a híradónak Tordai Bence, a Párbeszéd-Zöldek frakcióvezetője.

A Párbeszéd szerint tömeges betelepítésről van szó. Úgy tudják, az idősek otthonába bejelentettek jelentős része venezuelai menekült.

„Kiszolgáltatott helyzetben vannak, ahogy bejelentkeztették őket, azért felmerül a gyanú, hogy le is tudják szavaztatni őket egy önkormányzati választáson” – tette hozzá.

A kerület fideszes polgármesterjelöltje, Böröcz László erre úgy reagált: "Elítéljük, V. Naszályi Márta szinvonaltalan uszítását a diktatúrából menekült honfitársainkkal szemben."

Az önkormányzati választásokon azonban így is szavazhatnak. Ha van magyar lakcímük, akkor ehhez regisztrálniuk sem kell a menekülteknek.