„Támogassa
A lényeg

'56-os ünnepségek: Novák Melbourne-ben, Orbán Veszprémben

22/10/2023 10:23

| Szerző: Klubrádió

Novák Katalin Melbourne-ben emlékezik meg az 1956-os forradalomról, derül ki az ausztráliai magyarok közösségi központjának Facebook-posztjából.

Múlt vasárnap még a budapesti maraton rajtját indította el Novák Katalin, ma már Ausztráliában emlékezik meg az 1956-os forradalomról külhoni magyarok körében.

A Melbourne-i Magyar Központban – ahol a Korona étterem mellett megtalálható a Szent István Ökumenikus templom is – október 22-én délután fél négytől tartanak (tartottak) '56-os ünnepséget, a rendezvény díszvendége a magyar államfő. Az ünnepséget állófogadás követi, de hogy október 23-án hol lesz a köztársasági elnök, arról egyelőre nem tudni. (A melbourne-i október 22. 16:30 magyarországi idő szerint október 22. 7:30.)

FRISSÍTÉS: Október 31-én, a reformáció napján a Sydneyi Magyar Református Templom istentiszteletén is díszvendég lesz Novák Katalin, akárcsak egykori főnöke, a miniszterből püspökké avanzsált Balog Zoltán is. Hogy egy hosszabbra nyúló ausztráliai elnöki különútról vagy nyaralásról van szó, azt nem tudjuk.

Novák Katalin és stábja valószínűleg azzal az Airbus A319-es különgéppel mehetett Ausztráliába, melyet legtöbb külföldi útjára is szokott használni, ami a Magyar Honvédség tulajdona.

Orbán Viktor október 23-án ezúttal abba a Veszprémbe megy, amelyik idén Európa Kulturális Fővárosa. Tavaly sem Budapesten tartott beszédet, hanem Zalaegerszegen, berekedve, kordonnal elkerítve, a Mindszenty József Látogatóközpont új épületének átadásán. Az idei beszédre sem engedik be a sajtót, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint azért, mert a beszédet a közmédia úgyis közvetíti azt. A kormánypárti Origo szerint azért esett idén Veszprémre a választás, mert Budapest mellett ebben a városban volt az 1956-os forradalom alatt komolyabb fegyveres ellenállás a szovjet csapatokkal szemben. 

A harmadik magyar közjogi méltóság Kövér László október 20-án tartott ünnepi beszédet a Magyar Nemzeti Múzeumban, amikor megnyitotta a cseh származású, amerikai Jan Sadovýnak az 1956-os forradalomban készített fotóinak kiállítását.

Az Országgyűlés elnöke beszédében elmondta: "Az egyik Sadový által 1956. október 30-án készített fényképen egy gazdátlan szovjet rohamlöveg látható, melynek oldalára a magyarok cirill betűkkel a következő üzenetet írták: „Ne faljatok fel mindent!!! Menjetek már haza!!!” Az áldozatok örök üzenete ez a mindenkori elnyomó és falánk hatalmaknak. Rövid és érthető kívánság, és mint 1956 magyar örökségét, tisztelettel ajánljuk ezen üzenetet napjaink egy másik nagy áldozatának, magának Európának illetve annak az Európai Uniónak a figyelmébe, amelynek bürokráciája éppen most próbálgatja a szuverenitásukat védő tagállamaival szemben az elnyomó, falánk hatalom szerepét".

Hozzátette: "A Történelem Ura 1956-ban velünk, magyarokkal mégis kegyes volt, hiszen az ötvenhatos magyarok – erkölcsi és történelmi értelemben – legyőzetve is győztesnek bizonyultak, nekünk, a magyar utókornak pedig 1989-ben megadatott, hogy átéljük az ötvenhatos tragédia katarzisát. Azokban az időkben kimondatott az igazság, és az egykori ötvenhatos mártírok újratemetésén minden megrendült magyar honfitársunk – legyen kommunista vagy antikommunista, istenhívő vagy istentagadó, jobboldali vagy baloldali, liberális vagy nem liberális, nemzeti érzésű vagy kozmopolita – esélyt kapott arra, hogy lélekben tisztább, jobb ember legyen."