„Támogassa
A lényeg

5500 forintért nézhetjük meg elhunyt hozzátartózonkat a győri kórházban

25/08/2022 10:34

| Szerző: Klubrádió

A győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban, ha egy hozzátartozó még a kórházból való elszállítás előtt látni akarja rokona, családtagja holttestét, akkor annak megtekintéséért 5500 forintot kell fizetnie - írja az Úgy Tudjuk.

A lapnak Dr. Jávor László, a kórház főigazgatója megerősítette, hogy 2019. április 1-je óta valóban él ez a díjfizetési kötelezettség, aminek indokaként azt nevezte meg, hogy a holttest megtekintésének megszervezése "a vonatkozó jogszabályok szerint nem tartozik a közfinanszírozott tevékenységek körébe”, így nem szerepel a boncmesterek munkaköri leírásában sem. Tehát ez számukra többletfeladatot jelent.

Petz Aladár Kórház Győr Forrás: Facebook
 

A portál információi szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) egységes gyakorlatot szeretne kialakítani a kórházakban elhunytak holttestének láthatásával kapcsolatosan beszedhető térítési díjakkal összefüggésben. Jelenleg nincs kötelező központi szabályozás, a helyi intézmények maguk dönthetik el, kérnek-e pénzt ezért vagy sem. Forrásaik szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság nem tartja etikusnak, hogy az elhunytak láthatásáért a kórházak pénzt kérjenek, így a megszületőben lévő szabályozás valószínűleg abba az irányba mutathat, hogy a jövőben nem lehet majd ilyen jogcímen térítési díjat felszámítani.