„Köszönjük,
A lényeg

444: McDonald's-ban dolgozó volt pap zaklatott egy középiskolás fiút

4/03/2024 16:50

| Szerző: Klubrádió

A kollégái csak Atyának becézték azt a McDonald’s-ban dolgozó, felszentelt papot, aki szexuálisan zaklatott egy 17 éves fiút a 444 cikke szerint. Bár a férfit kirúgták, arra kitérő választ adott a cég, hogy a hatóságokat értesítette-e. Korábban az egyház felfüggesztette, vagyis minden papi hatalom és funkció gyakorlásától eltiltotta a férfit, de azt nem közölték, hogy miért – derül ki a cikkből. 

A 444 részletesen számolt be arról, hogyan zaklatta a kollégái között csak "Atyának" nevezett férfi egy fiatal kollégáját. A zaklatásra, azon belül is a groomingra képes bizonyítékokat is tudott szolgáltatni a fiú.

A grooming (becserkészés, behálózás) nevez a szexuális visszaélés olyan formája – a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány leírása szerint –, „amikor egy felnőtt azért férkőzik egy gyerek közelébe, hogy valamilyen szexuális tevékenységre vegye rá. Ez is a bántalmazás egyik formája. A bántalmazó fél kapcsolatot alakít ki valakivel (ismerkedés, barátkozás), miközben gyakran hazugságokkal próbálja elérni, hogy szexuálisan visszaélhessen vele. A grooming része lehet, hogy a felnőtt megmutatja a nemi szervét, vagy más, egyértelműen szexuális tartalmú fotót, videót küld. Gyakran arra kéri a gyereket, hogy intim képeket készítsen magáról, vagy hogy ő készíthessen ilyen képeket a gyerekről. A grooming előfordulhat egyszerre személyesen és online is.”

Egy alkalommal az "Atya" sokadjára videóhívást kezdeményezett a fiúval, és elkezdte unszolni, hogy végezzenek közös önkielégítést. Az áldozat ezt visszautasította, ám ezután a férfi az ágyában fekve lefelé fordította a kamerát. A 17 éves fiatal az étteremben elmondta a műszakvezetőjének, hogy mi történt, tehát a groomingot. A fiút elég gyorsan behívták a magyarországi McDonald’sokat üzemeltető Progress Étteremhálózat Kft. központjába, ahol a jegyzőkönyv szerint a cég biztonsági vezetője, illetve a HR-vezető, valamint az akkor még kiskorú Balázs és törvényes képviselője (az apja) voltak jelen. Gyors vizsgálatot ígértek.

„Tájékoztatjuk, hogy bejelentésének a kivizsgálását befejeztük. Széleskörűen folytattuk a vizsgálatot, felhívtuk a kollégáink figyelmét a jogszabályok és az elvárt etikai szabályok betartásának szükségességére. Tájékoztatjuk, hogy a bejelentett személy már nem dolgozik a társaságunknál, a munkaviszonya időközben megszűnt” – válaszolta később a cég jogi osztálya. Amikor a fiú megkérdezte, hogy értesítették-e a hatóságokat, arra ezt a választ kapta: „A Progress Étteremhálózat Kft. minden esetben, amikor a körülmények indokolttá teszik, megfontolja a hatóság bevonását. A körülmények függvényében ez a lehetőség az érintettek számára is adott.”

A 444 megpróbált utánajárni a pap múltjának: egy rövid régi Facebook-bejegyzést találtak, amelyben egy Balaton-parti plébánia közölte a kaposvári püspök döntését, miszerint az atyát felfüggesztik. Indoklást nem írtak.

Az egyházmegye megerősítette a 444-nek, hogy a papjukat „Varga László megyéspüspök 2018. június 1. hatállyal felfüggesztette, vagyis minden papi hatalom és funkció gyakorlásától eltiltotta.” Ennél súlyosabb büntetést egy püspök nem, csak a pápa szabhat ki, a papi rendből való kitaszítást, az úgynevezett laicizálást. Az egyházmegye ismertette azt is, hogy az "Atya" több éve civil munkát végez, ám azt nem, hogy milyen egyházfegyelmi vétség miatt függesztették fel. Így csak találgatni lehet, hogy vajon korábban is közeledett-e kiskorú fiúkhoz.

A fiú fontolgatja a feljelentést: már fel is keresett egy civil jogsegélyszolgálatot.

(Képünk illusztráció)