„Klubrádió
A lényeg

2,2 milliárdos hűtlen kezelésért 6 évet kaphat a helyettes államtitkár, de Polt nem árulja el, ki az

20/02/2023 12:14

| Szerző: Klubrádió

„Ki az a közszereplőként is érintett helyettes államtitkár, aki ellen hűtlen kezelés és hivatali visszaélés bűntette miatt vádat emeltek?” – címezte kérdését Polt Péter legfőbb ügyésznek Vadai Ágnes, a DK alelnöke, de hiába: Polt nem nevezte meg az érintettet.

2022 végén a Fejér Megyei Főügyészség hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt vádat emelt egy volt minisztériumi helyettes államtitkár és társai ellen. A vád szerint 2019 első felében a volt helyettes államtitkár utasítására a minisztérium háttérintézménye ügyvédi irodákkal és más céggel megbízási szerződéseket kötött, melynek keretében több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki. A szerződésben szereplő feladatokra a minisztériumnak, illetve háttérintézményeinek valójában nem volt szüksége, a szerződésben foglaltakat pedig sosem végezték el.

Az Országos Bírói Tanács alakuló ülése
 
Polt Péter.
 MTI Fotó: Mohai Balázs
 
 

A volt helyettes államtitkár ezenfelül nyomást gyakorolt annak érdekében, hogy az általa kiválasztott, több tízmillió forinttal drágább ajánlatot adó gazdasági társaság nyerje el a pályázatokat.

Polt Péter az Ügyészség.hu-n közzétett válaszában azt írta: a főügyészség a teljes körű beismerő nyilatkozat és a tárgyalás jogáról történő lemondás esetén 6 évi szabadságvesztést kért a volt minisztériumi helyettes államtitkárra.