„Köszönjük,
A lényeg

1371-en vallják magukat itthon szkítának, nemzetiség is lehet belőlük

29/11/2023 19:19

| Szerző: Klubrádió

1371-en vallották magukat szkítának a Pócs Alfréd egri önkormányzati képviselő által indított aláírásgyűjtésen, aminek az volt a célja, hogy kérelmezhessék: hivatalosan is nemzetiséggé nyivánítsa őket az Országgyűlés. Pócs egyébként a koronavírus-járvány idején áltudományos nézeteket hirdetett, Gődény György szűk köréhez tartozott.

Ehhez 1000 aláírás összegyűjtése volt az első feltétel, ezután a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása alapján az Országgyűlés döntheti el, hogy valóban tizennegyedik nemzetiségként működhetnek-e a jövőben.

Az Országgyűlésnek muszáj foglalkoznia a témával , mivel november 29-én a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke, Sasvári Róbert országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be „Kezdeményezés a szkíták honos népcsoporttá nyilvánításáról” címmel. Ez kötelező lépés volt az NVB elnökétől, miután törvényes kezdeményezés zárult eredményesen a szkíták honos népcsoporttá nyilvánítása érdekében.

Ám Freund Tamás MTA-elnök állásfoglalása szerint megismerve Pócs beadványát és a szakértői jelentéseket is az MTA szerint „nem állnak fenn sem a fizikai, sem pedig a törvényi feltételei annak, hogy a több mint két évezrede a történelem színpadáról eltűnt szkítákat (…) ma is élő, saját hagyományait és nyelvét őrző honos nemzetiségként lehessen elismerni Magyarországon” – ismerteti a hvg.hu.

Az eljárást kezdeményező Pócs Alfréd 2019-ben az Egri Városvédők Egyesülete jelöltjeként kapott 5 százalékot az egri polgármesteri posztért indulva, így kompenzációs listáról bekerült a közgyűlésbe. Az Orvosok a Tisztánlátásért nevű egyesület egyik vezetőjeként előszeretettel hangoztatta vírusszkeptikus véleményét, kampányolt a maszkviselés ellen, de az 5G-s mobiltornyok szerinte egészségre káros hatásait is taglalta, sőt, ilyen tüntetést is szervezett az egyesülete Egerben. A pandémia idején áltudományos nézeteket hirdetett, Gődény György szűk köréhez tartozott. A Magyar Orvosi Kamara elhatárolódott tőle, a gyöngyösi kórház – mivel rendelési időben se volt hajlandó maszkot viselni – elbocsátotta. A Szkeptikus Társaság 2021-ben többek között neki ítélte oda a nem éppen hízelgő Laposföld-díjat.

A cikkben hozzáteszik: az elmúlt években két hasonló próbálkozás jutott el odáig, hogy az Országgyűlés elé kerüljön. 2017-ben a székely, 2018-ban pedig az orosz nemzetiség elismertetése érdekében gyűlt össze a kellő számú aláírás, de az MTA nem támogatta egyik kezdeményezést sem, és végül az Országgyűlés mindkét esetben elutasító döntést hozott.