„Klubrádió
Ingatlanpiac

Az eladó túláraz, a vevő érzelmi döntést hoz

2/07/2019 15:22

| Szerző: Klubrádió

Meg fogja bolygatni az ingatlanpiacot a használt lakásokra is igénybe vehető állami támogatás. Bizonyos tendenciák azonban tisztán látszanak.

2019. július 02. Ingatlanpiac - részlet 19.07.02. Balla Ákos
23:38
00:00

Az ingatlanvásárlásnál a második legfontosabb szempont az ár. Az első általában a hely. Az árnál nagyon mellé lehet nyúlni. Balla Ákos a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője osztotta meg tapasztalatait a hallgatókkal.

Általánosságban elmondható, hogy az eladók többsége túlárazza az ingatlant. Az elmúlt évekig ugyanis emelkedtek az árak, pörgött a lakáspiac a fővárosban. Sokan vásároltak befektetési céllal. Bonyolítja a helyzetet, hogy a témával foglalkozó újságcikkek egy része hamis információkat közölt, vagy nélkülözte a szakszerűséget. Ugyanazon a helyen hasonló lakások ára között akár 30 százalékos árkülönbség is lehetett. Igaz, hogy van olyan, amikor a vevő egyszerűen beleszeret az ingatlanba és drágábban is megveszi, mint a reális ár, de ez elenyésző.

A használt lakásokra is igénybe vehető csok, most meg fogja bolygatni a piacot. Mint ahogy az is, hogy kedvező államkötvényeket bocsátott ki a kormány, ami eltereli innen a befektetőket. Ma már egy ingatlanbefektetés megtérülési ideje 20-22 év is lehet, ami nem vonzó. Ám még olyan tényezők is szerepet játszhatnak, mint a Brexit, mert feltehetően számos fiatal kényszerül haza, és ők rendelkezhetnek annyi tőkével, hogy a kisebb lakásokat megvehessék.

Az már most látszik, hogy a belvárosban nem nő a kereslet. Családok számára nem is igazán élhető környezet, nekik fontos a közlekedés, a parkolás és még számos szempont, ami a fiatalokat nem izgatja különösebben. A nagy, 120-130 négyzetméteres lakásokat eddig is nehezen lehetett értékesíteni, ebben nem vár változás Balla Ákos. A 70-90 négyzetméteres otthonok inkább lesznek kelendőek, azoknak nincs igazán presztízsértékük, a még kisebb 40-50 négyzetméteresek szintén jól mehetnek.

Az is tendencia, hogy egyre kevesebb a vevő, és egy részük meggondoltabb. Persze érzelmi alapú vásárlás ezután is lesz. És bizonyos dolgokat nem vesznek figyelembe a vevők, például az energetikai tanúsítványt, pedig az évek óta kötelező kelléke a szerződésnek. Arra is ritkán hajlandóak a vásárlók, hogy egy társasháznál megkeressék a közös képviselőt, megkérdezzék, hogy a ház nincs-e például eladósodva.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Ingatlanpiac
2019. 07. 02.
Műsorvezető: Törtei-Takács Kriszta