„Klubrádió
Esti gyors

Megint boldog-boldogtalannak adják a hiteleket a bankok

17/06/2019 19:41

| Szerző: Klubrádió

A bankok szeretnek keresni, a hiteleken tudnak, ezért megint úgy tűnik, hogy bárkinek adnak fogyasztási hitelt, aki csak betéved hozzájuk - mondja a szakértő.

2019. június 17. Esti gyors / részlet, Lovas Judit (19.06.17.)
05:38
00:00

Lovas Judittal, az az Azénpénzem.hu oldal felelős szerkesztőjével arról beszélgettünk, hogy 25 ezer új lakást építenek Budapesten, 500 építési projekt van, és nő a hitelezési kedv, a tavalyi év azonos időszakához képest a lakáshitelek száma 21, a fogyasztói hiteleké 31 százalékkal nőtt. Egy rossz prognózis szerint túlépítették a lakáspiacot, megvannak azok a lakások, amelyekre csak 10-15 év múlva lenne szükség.

Valószínűleg lesz egy újabb beszakadás, nem tudjuk, hogy mikor és mekkora lesz, de mindenki arra figyelmeztet, hogy válság közeledik - mondta Lovas Judit.

Lesz gond a hitelekkel is, mert tényleg öntik a bankok a hiteleket a piacra, nemcsak a lakás- hanem a fogyasztási hiteleket is, amire a kormány is rátesz egy lapáttal. Ezeknek van egy úgynevezett beérési ideje, a lakáshitelek általában 5 év elteltével kezdenek el bedőlni, a fogyasztási hitelek előbb is.

Már maga a Magyar Nemzeti Bank is azt mondta, hogy Budapest túlértékelt, tehát a jelenlegi ingatlanárak nem tükrözik azt, amit a gazdaság fejlettsége, a béremelkedés indokolna.  Ha probléma lesz, akkor jelentős árzuhanás is jöhet.

Ugyanakkor egy szempontból jobban állunk, mert ezek nem devizahitelek, csak forinthitel van. A hitelek nagy része viszont gyorsan átárazódhat, ha kilőnek a kamatok, folyamatosan drágulhatnak.

A bankok mostanában szívesen büszkélkednek azzal, hogy milyen kevés a nem teljesítő hitelük, ez azért van, mert eladták; százezer ingatlanhitel van a követeléskezelőknél. A bankok szeretnének keresni, a hiteleken tudnak, és úgy tűnik, egyre inkább boldog-boldogtalannak adják a fogyasztási hiteleket, aki csak betéved hozzájuk.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Esti gyors
2019. június 17., hétfő, 18.15
Műsorvezető: Rózsa Péter