„Klubrádió
Ingatlanpiac

Menekülés lehet a csok-osoknak az agglomeráció

18/06/2019 16:38

| Szerző: Klubrádió

Sokan még a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénybe véve sem tudják megvenni a kívánt lakást, ezért kiköltözhetnek az agglomerációba – ahol egyébként szintén komoly drágulással kell számolni a szakértő szerint.

2019. június 18. Ingatlanpiac (2019. június 18., kedd 14:00)
49:10
00:00
Műsorvezetők: Törtei-Takács Kriszta

Az Ingatlanpiac keddi adásának fő témája volt, hogy július 1-je után nyílik meg a lehetőség arra, hogy használt lakásra vehessenek fel csokot, akiket ez érint. Mester Nándort, a Portfólió vezető elemzőjét arról kérdeztük, hogy a csok mennyire változtatja meg a használt lakások árait.

Visszafogottabb most a kínálat a lakáspiacon, augusztus-szeptembertől lesz majd érezhető adásvételekben is a csok hatása; ott lesznek a vevők a plusz 10 millió forinttal és valamennyi hitellel – Mester Nándor szerint megfontoltabban veszik fel, mint korábban. Megjegyezte: a Magyar Nemzeti Bank is kimondta, hogy túlértékeltség van a budapesti ingatlanpiacon (ez különösen az V. és az I. kerületre lehet igaz).

Sok esetben nem tudja még a csok által megsegített vevő sem megvásárolni a kívánt lakást, ezért egyfajta menekülés lehet az agglomeráció. Dunakeszi, Pomáz, Szentendre, Üröm árai 20-25 százalékkal emelkedtek, a déli agglomerációs településeken 10-15 százalékos az emelkedés, és alacsonyabb volt az indulóár is, talán még a megfizethetőség határán van. Ezeken a területeken a csokkal megtámogatva viszonylag jó eséllyel lehet relatíve nagyobb családi házat venni, közepes vagy jobb állapotút is.

Az adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Ingatlanpiac
2019. június 18., kedd 14:00
Műsorvezető: Törtei-Takács Kriszta