„Klubrádió
Ingatlanpiac

Így élünk a társasházban

26/06/2019 14:04

| Szerző: Klubrádió

A közgyűlés rendjéről, a közös költségről, az elszámolásról, a lakáskiadásról érkeztek kérdések az Ingatlanpiac szakértőjéhez.

2019. június 25. Ingatlanpiac (2019. június 25., kedd 14:00)
49:26
00:00
Műsorvezetők: Törtei-Takács Kriszta

Nem egyszerű a társas élet, ez szinte minden alkalommal kiderül, amikor az Ingatlanpiac című műsorunkban a társasházakkal foglalkozunk. Számos kérdés érkezik a közgyűléssel, a közös képviselő munkájával kapcsolatban. Ezekre Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol rendszeresen. Ízelítőül néhány felvetés.

Elszámolás

Évek óta nem ért egyet a lakók egy része az elszámolással, de a fenntartó szövetkezet nem adja ki nekik a kért adatokat. A szövetkezet elnökének híveiből áll szerintük az ellenőrző bizottság, így az elégedetlenek nem tehetnek semmit. Nos, a helyzeten csak maguk a szövetkezeti tagok tudnak változtatni, egyszerűen el kell menni a közgyűlésre az elégedetlenkedőknek is, hogy megfelelő létszámban legyenek, és ne nélkülük hozzanak döntéseket a többiek. Ha végképp nem tud valaki jelen lenni, akkor meghatalmazhat egy másik tagot, hogy képviselje őt is.

Másik hallgatónk arra volt kíváncsi, mi van akkor, ha a közgyűlés nem fogadja el az elszámolást? Nem elég csupán annyit mondani, hogy nem fogadjuk el. Meg kell indokolni, hogy miért nem, azaz mit kifogásolnak az elszámolásban, és adni kell egy határidőt a közös képviselőnek a hiba kijavítására. Amennyiben azon van vita, hogy egy bizonyos munka túl drága volt-e, de van róla számla, akkor szakértőt lehet felkérni, aki megmondja a reális összeget.

Közös költség

A közös képviselő megemelte a közös költséget önhatalmúlag. Mi a teendő? – hangzott a következő kérdés. A közös költséget csak a közgyűlés emelheti meg. Ha a képviselő határozat nélkül egyszerűen megemeli, akkor azt nem kell befizetni. Az a döntés semmis.

RBNB

Megtilthatja-e a társasház közgyűlése a rövid távú lakáskiadást? Igen, ezt meg lehet tenni. Egyes kerületekben az önkormányzat engedélyhez köti ezt a tevékenységet, és engedélyt csak úgy adnak ki, ha van társasházi határozat a hozzájárulásról. A társasház ilyenkor külön pénzt is kérhet a bérbeadótól, mondjuk a plusz takarításra. Ezzel a fajta lakáskiadással ugyanis a baj, hogy gyakran cserélődnek a bérlők, ezért nem figyelnek a tisztaságra, a rendre.

A műsort a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Ingatlanpiac
2019. 06. 25.
Műsorvezető: Törtei-Takács Kriszta