„Köszönjük,

Archívum

Keresés az archívumban

Művészbejáró (2024. június 09., vasárnap 16:05): Cselényi Nóra

Műsorvezető:
Bóta Gábor

2024. június 09., Vasárnap 16:05

Cselényi Nóra jelmeztervező a volt az adás vendége. Amatőr színjátszóból lett az akkor fénykorát élő kaposvári színház tagja, és ott vált jelmeztervezővé, a teátrum örökös tagjává. Országszerte rengeteget dolgozik, jó néhány színházban.
A kritikai rovatban Tompos Kátyáról, a S.Ö.R. harmincéves, jubileumi előadásáról, és a Hisztéria című produkcióról hallhattak, amiből kiderül, hogy a nagy lélekbúvár Freud sem volt feltétlen stabil idegrendszerű.

Klubdélelőtt (2024. február 17., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2024. február 17., Szombat 09:00

Dr. Zacher Gábor főorvos, mentőorvos, toxikológus, címzetes egyetemi docens, igazságügyi szakértő. A teljesítménykényszert már a fiatalabbak is érzik, ez ellen pedig stimulánsokkal próbálnak védekezni. Az „okosdrogok" a központi idegrendszerre gyakorolnak hatást, és ugyan növelik a koncentrációt, a memóriát, a terhelhetőséget, de nem csodaszerek. Mindez szóba kerül az adásban.

Németh Kristóf színész, a Fórum Színház tulajdonos-igazgatója új oldaláról mutatkozik meg. Hajdan Spiró György Szappanopera c. drámájából készült darabban játszott, most ezt ő rendezi. Hogy miről szól a színdarab? Budapesten vagyunk, a 2000-es évek elején. Kárpótlási ügynök csönget be egy nőhöz. A nő közli vele, hogy a családjától semmit nem vettek el, nincs miért kárpótolni őket. Én a zsidó kárpótlás miatt jöttem,  – válaszolja erre a férfi, – mert a cégének van egy listája azokról, akiket veszteség ért a Holokauszt alatt. Nem anyagi, hanem emberi veszteség.

Göncz Dalma kísérletező festőművész. Hosszú idő telt el,  míg eljutott a betonig. Célja, hogy megismertesse a beton művészibb oldalát a műkedvelőkkel, valamint összekösse az ember alkotta mesterséges „kővilágot” az érintetlen természettel. Úttörő stílusát külföldön előbb elismerték, mint itthon.

Szacsvay László, a Nemzet Színésze, Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának tagja 55 évet töltött már el a színpadon. Az idei év veszteségéről, a barátról, Benedek Miklósról, a Katona József Színház alapításáról, szerepekről, partnerekről, egy új filmről, és a karbantartó teniszről meg a humorról is mesél, amit nem is olyan könnyű megteremteni.

Kovács Patrick filmrendező különös filmet készített, már a címe is figyelemfelkeltő: Übermensch icipici hibával.  A film „természetesen” nem kapott egy fillért sem. Hogy miről szól? Kemény társadalomkritika és a második világháború történelmi eseményeinek titkolt keresztmetszete.

Klubdélelőtt (2023. október 07., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2023. október 07., Szombat 09:00

Kemenesi Gábor Junior Prima-díjas biológus, víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa végtelenül boldog, hogy két magyar tudós, kutató is megkapta a Nobel-díjat, azonban végtelenül elkeseredett, miután az Orbán-kormány, a politikája miatti uniós pénzstoppal veszélybe sodorta a magyar kutatásokat és a nemzetközi együttműködéseket. Ezzel hatalmas csapást mért a tudományra Magyarországon, már több nemzetközi kutatásból esett ki, nemcsak ő, hanem tudóstársai is.

Braun Vera, Németországában élő orvos, a Klubrádió rendszeres támogatója,  A Magyar Zsidó Kulturális egyesület díját vehette át, ugyanis az ő kezdeményezésére valósult meg, hogy német diákok társadalmi munkában nyaranta Magyarországra jönnek, hogy  rendbe hozzák  a zsidó temetőket, miközben van alkalmuk holokauszt túlélőkkel találkozni.

A Művészetpedagógiai Konferencia témája volt, hogy a művészet valóban gyógyíthat? Orosz Csabával, a Képzőművészeti Egyetem oktatási rektorhelyettesével beszélgettünk erről.

Bóna Judit nyelvész, az ELTE  Bölcsészettudományi Karának dékán-helyettesével, a nyelv sokszínűségéről, szerepéről, a "nemzedékek kézfogásáról," és arról is beszélgettünk, hogyan utalnak a beszédhibák idegrendszeri betegségekre, hogyan fejlődik a gyermekek beszédkészsége, a beszédbeli változásoknak milyen gyakorlati haszna lehet.
 
Berkes Gabriella színész, énekes, előadóművész, egykori gyereksztár, nem feladva az énekesi karrierjét, jó ideje a Heim Pál Gyermekkórház kommunikációs és marketing osztályának vezetője. Miután sokat ír Pál kapitányról, akiről igencsak keveset tudni, róla is kérdezzük, de születésnapján is köszöntöttük.
 
Herczeg Zoli festő és életművész, az utóbbi években a Bhagavad- gíta 255 versét másolta le szanszkrit írással, egy-egy absztrakt festménye mellé. Állítja, a háromezer éves versekben ott a válasz az emberiség nagy kérdéseire. Az alkotás mellett volt fodrász, jógaoktató és masszőr; dolgozott Grazban, élt Triesztben és az indiai Risikésben. Végül mindig visszatért Körmendre, a szülői házba.

Reggeli gyors (2022. november 24., csütörtök 06:00)

Műsorvezetők:
Panxnotded Miklós
Selmeci János
Herskovits Eszter
Dési János
Szénási Sándor
Para-Kovács Imre

2022. november 24., Csütörtök 06:00

Átírják a Munka törvénykönyvét, nehezebb lesz szabadságra menni – László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke 

Megszületett a brit legfelsőbb bíróság ítélete a skót függetlenségi népszavazásrólGálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense 

Újabb palesztin terrortámadás Izraelben – Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő  

Még nem állt le az infláció, jelentős áremelkedést vár az élelmiszereknél az MNB  – Raskó György agrárközgazdász   

Nagy Márton nyíltan szembement Matolcsy Györggyel. Az ellentétes intézkedéseiknek a forint issza meg a levét Brückner Gergely, a Telex gazdasági újságírója, a témában írt CIKK szerzője 

Vannak szociális intézmények, ahol már nem fizetik be a rezsit, hogy legalább másra jussonAknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója 

A Sándor-palotában fogadta a Háttér Társaság képviselőit Novák Katalin köztársasági elnök – Dudits Luca, a Háttér Társaság munkatársa   

Magyar kutatók tárták fel a szenzációs állati tájékozódás idegrendszeri hátterét –  Orbán Gergő, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontjának munkatársa 

Klubdélelőtt (2022. május 14., szombat 10:05)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2022. május 14., Szombat 10:05

Válogatás az elmúlt év adásaiból:

Vizi E. Szilveszter a Szent István-renddel kitüntetett, kétszeres Széchenyi-díjas orvos, farmakológus, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnök, a központi és perifériális idegrendszer ingerület-átvitelének neves kutatója. Felfedezéseinek köszönhetően számos gyógyszert fejlesztettek ki, elsősorban a depresszió, az epilepszia, a skizofrénia gyógyítására. 

Dr. Lovász László Bolyai- és Wolf, Abel-díjas matematikus professzor, az ELTE professzor emeritusa.

Dr. Kondorosi Éva Balzan- és Széchenyi-díjas biológus, az Európai Bizottság tudományos főtanácsadói csoportjának tagja lett, abban a munkacsoportban kezdett el dolgozni, amely a jelenlegi Covid-19-járvánnyal, illetve egyéb krízishelyzetekkel foglalkozik. 

Dr. Hardy Richard orvos-szerzetes 21 éve dolgozik a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Nyolcmillió páciense volt eddig, egyetlen szemészként olyan helyekre és törzsekhez jut el, ahol korábban még nem járt szakorvos. Erről a munkáról egy dokumentumfilmet is készítettek, a címe Szemtestvér. 

Mit tesz a koronavírus az aggyal? A Covid-19-et főként légzőszervi betegségként ismertük meg, de egyre több bizonyíték utal arra, hogy a fertőzés és annak hatásai más szerveket, köztük az agyat is súlyosan érinthetik. Dr. Dénes Ádám agykutató és társai a világon az elsők között vizsgálnák koronavírus-fertőzésben elhunytak agyát. Eredményeik a korábbiaktól eltérő kezelési módszerekhez vezethetnek. 

Klubdélelőtt (2022. január 08., szombat 09:00)

Műsorvezető:
Kun Zsuzsa

2022. január 08., Szombat 09:00

Egyedüliként foglalkozik országos szinten a magzatoknál és újszülötteknél kialakuló idegrendszeri problémák korai diagnosztizálásával és kezelésével a Szent Margit Kórház Fejlődésneurológiai Osztálya, amelynek főorvosa, Berényi Marianne volt a vendégünk. De beszélgettünk Dietz Gusztáv ketrecharcossal, aki egy filmdrámában alakított emlékezeteset, Blaskó Péterrel, aki gyerekeivel közösen készített darabot, valamint három zenész, énekessel, Szűcs Levivel, a Bohemian Betyarsból, Kertesi Ingrid operaénekessel és Ujj Zsuzsival, a Csókolom tagjával is.

Ötös Gálvölgyi Jánossal (2018. november 23., péntek 10.00)

Műsorvezető:
Gálvölgyi János

2018. november 23., Péntek 10:00

Több ponton is szembe mennek a közvélekedésekkel a memóriakutatás újabb eredményei. Ezek nem csak az emlékezésről, de a tanulásról, az álmokról, sőt a reinkarnációról is új képet rajzolnak. Az Ötösben Gálvölgyi János színész, műsorvezető és Racsmány Mihály pszichológus beszélgetett az emlékezet felépítéséről és működéséről.