„Klubrádió

Válogatás az elmúlt év adásaiból:

Vizi E. Szilveszter a Szent István-renddel kitüntetett, kétszeres Széchenyi-díjas orvos, farmakológus, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnök, a központi és perifériális idegrendszer ingerület-átvitelének neves kutatója. Felfedezéseinek köszönhetően számos gyógyszert fejlesztettek ki, elsősorban a depresszió, az epilepszia, a skizofrénia gyógyítására. 

Dr. Lovász László Bolyai- és Wolf, Abel-díjas matematikus professzor, az ELTE professzor emeritusa.

Dr. Kondorosi Éva Balzan- és Széchenyi-díjas biológus, az Európai Bizottság tudományos főtanácsadói csoportjának tagja lett, abban a munkacsoportban kezdett el dolgozni, amely a jelenlegi Covid-19-járvánnyal, illetve egyéb krízishelyzetekkel foglalkozik. 

Dr. Hardy Richard orvos-szerzetes 21 éve dolgozik a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Nyolcmillió páciense volt eddig, egyetlen szemészként olyan helyekre és törzsekhez jut el, ahol korábban még nem járt szakorvos. Erről a munkáról egy dokumentumfilmet is készítettek, a címe Szemtestvér. 

Mit tesz a koronavírus az aggyal? A Covid-19-et főként légzőszervi betegségként ismertük meg, de egyre több bizonyíték utal arra, hogy a fertőzés és annak hatásai más szerveket, köztük az agyat is súlyosan érinthetik. Dr. Dénes Ádám agykutató és társai a világon az elsők között vizsgálnák koronavírus-fertőzésben elhunytak agyát. Eredményeik a korábbiaktól eltérő kezelési módszerekhez vezethetnek. 

2022. május 14. Klubdélelőtt (2022. május 14., szombat 10:05)
158:44
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa