„Klubrádió

Németh Miklós: Gorbacsov megígérte, hogy nem fogják megismételni 56-ot

Gorbacsov titoktartást kért a tárgyalásuk után, cserébe véglegesen kivontak 10 ezer szovjet katonát Magyarországról – meséli Németh Miklós a Szabadság, elvtársak! utolsó adásában.
A rendszerváltás miniszterelnöke piacgazdaságot akart, Gorbacsov leninizmust, de Németh Miklós meggyőzte a Szovjetunió elnökét, hogy Magyarországon hamarosan többpártrendszeren alapuló választás lesz, és Moszkva-ellenes kormányt fognak választani.
Akkoriban a Központi Bizottságban volt, aki pisztollyal érkezett tárgyalni – mondta Németh Miklós, aki szerint Pozsgay azt hitte, hogy köztársasági elnök lesz, Grósz Károly pedig még Németh Miklós telefonbeszélgetéseit is lehallgatta, és az energiaellátás korlátozásával akadályozta volna a reformokat, de egy erről szóló dokumentumot Németh Miklós időben ellopott (!) egy asztalról.
A rendszerváltás miniszterelnöke szerint túl korán írták ki az első szabad választást, Németh Miklós a Szabadság, elvtársak!-ban az elmúlt 30 évet látva a saját szemére hányta, hogy nem volt elég kemény és nem szabott feltételeket. Elmondja, hogy szerinte milyen állapotban van a demokrácia itthon, mennyi idő kell egy igazi rendszerváltáshoz, valamint, hogy mit csinál azóta, hogy nem miniszterelnök.

Szénási Sándor rendszerváltást megidéző műsorának záró adása, mely hamarosan könyvben is kapható lesz.

2020. augusztus 07. Szabadság, elvtársak! (2020. augusztus 07., péntek 19:00): Németh Miklós (2. rész)
52:08
00:00
Műsorvezetők: Szénási Sándor Szerkesztők: Selmeci János