„Klubrádió

Szénási Sándor első vendége Pilz Olivér, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium Közalkalmazotti Tanácsának elnöke, matematika-fizika-biológia szakos tanár volt, aki kollégáival nemrég egy nyílt levelet fogalmazott meg, amiben a pusztuló oktatásra, illetve annak következményeire és veszélyeire hívta fel a figyelmet. A pedagógusnap után arról is kérdeztük őt, hogyan látja azt a folyamatot, amelyben a pedagógusok elveszítik a közalkalmazotti státuszukat, cserébe magasabb bért kapnak - ha kapnak.

A második vendég Ungváry Krisztián történész volt, akinek nemrég jelent meg cikke Ami fáj, és aminek nem kellene fájnia címmel Trianon 100. évfordulója kapcsán. 

Több fontos változásnak is történnie kellene ahhoz kül- és belföldön, hogy enyhüljenek Trianon káros következményei, és ne folytatódjon tovább száz év múltán is a károkozás. Nem az elvesztett szántókat, bányákat kellene fájlalni, hanem a más államok fennhatósága alá kényszerített magyarok elnyomását, kultúrájának fokozatos kiszorítását. De meg kellene szűnnie a belpolitikai hergelésnek, is, annak, hogy a kormányoldal az ellenzéket kizárná a nemzetből. Bár a mai ellenzék egy részének, főleg az MSZP-nek vannak mulasztásai a határon túli magyarok kapcsán, ez ügyben nem lehet egy kalap alá venni a baloldalt – mondta Ungváry Krisztián történész.

2020. június 08. Reggeli gyors/Reggeli személy (2020. június 08., hétfő 09:00): Pilz Olivér és Ungváry Krisztián
43:36
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Lampé Ágnes, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre