„Klubrádió
Megbeszéljük...

Zacher: Új módszerek várhatók a Covid kezelésére

11/08/2022 19:13

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Zacher Gábor toxikológus maga is átesett azon az antitest-terápián, ami újdonságnak számít a Covid elleni harcban. Erről és további várható új módszerekről maga Zacher számolt be a Megbeszéljük című műsorban.

2022. augusztus 11. Megbeszéljük - 2022.08.11. Zacher Gábor
11:15
00:00

Az eddig nyilatkozatok pozitívan szóltak arról a Paxlovid tablettáról, amit két hete Biden amerikai elnök is megkapott Covid fertőzése ellen. A Pfizer által kifejlesztett szer hatásosnak bizonyult, ám a gyógyszergyártó cég közleménye szerint nem tudnak még annyit előállítani belőle, amennyi elég lenne akár az amerikai kórházaknak. Ígéretük szerint őszre fogják elérni azt a kapacitást, hogy exportálni is tudjanak a Paxlovid nevű tablettából. – mondta Zacher Gábor.

Hazánkban egyelőre az oltások és az antitest-terápia elérhető. Zacher a negyedik oltás felvételét szorgalmazza azoknak, akik veszélyeztetett csoportba tartoznak: idősek, halmozott, autoimmun, illetve daganatos betegséggel rendelkezők számára.

Zacher az antitest terápiáról azt mondta, hogy megbetegedése után másfél nappal semmi panasza nem volt a kezelés hatására, habár ő is a 60 év felettiek rizikó-csoportjába tartozik. Hozzátette, ezt a módszert szigorúan meghatározott kritériumok közt lehet csak alkalmazni.

Bár a halálos megbetegedések száma alacsony, a vírus nem tűnt el teljesen. Nagy veszélyt jelentene az egészségügyi dolgozók nagy tömegének megbetegedése, mert az a kórházi ellátás egészét ellehetetlenítené. Zacher szerint, hogyha a Pfizer által ígért új, alvariánsok ellen is hatásos vakcina megérkezik, akkor ismét oltási sorrendet kell felállítani, amiben a veszélyeztetett csoportoknak és az egészségügyi dolgozóknak érdemes előrekerülni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/interjú Zacher Gáborral
2022. augusztus 11., csütörtök 16:15
Riporter: Bolgár György