„Klubrádió
A lényeg

Megvizsgálták, mi a különbség az oltottak és az oltatlanok között

23/02/2022 08:42

| Szerző: Klubrádió

Az oltáshoz valló viszonyát vizsgálta a magyaroknak a Társadalomtudományi Kutatóközpont a Závecz Research segítségével. A 2021 novemberében, már a negyedik hullám alatt készített felmérésben 1000 embert kérdeztek a járványkezeléssel, oltással és az oltatlanokkal/oltottakkal szembeni érzéseikről.

A mintában nagyjából a 20 százaléknyian olyanok voltak, akik nem olttatták be magukat. A Hvg azt írja, hogy ők magukat általánosságban nem tartják tudományellenesnek, és az oltásokkal általában nincs bajuk, de kifejezetten a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinákkal szemben bizalmatlanok.

Koronavírus - Oltás az orosházi Platán Idősek Otthonában
 
Vakcina
 
Orosháza, 2021. január 10. A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját készítik elő az oltáshoz az orosházi Platán Idősek Otthonában 2021. január 10-én. MTI/Rosta Tibor
Fotó: Rosta Tibor / MTI
 
 
 

 

Az oltatlanok 73 százaléka egyetértett azzal, hogy a vakcinákat túl gyorsan fejlesztették ki, és nincs róluk elég információ.

71 százalékuk azzal a kijelentéssel is egyetért, hogy az oltások kifejlesztése valamilyen politikai-gazdasági hatalmi erők érdekeit szolgálja.

57 százalékuk abban hisz, hogy a vakcinákkal „az oltóanyagok helyett valamilyen titkos anyagot juttatnak a szervezetbe”.

Az oltatlanok iskolázottság szempontjából alig különböznek azoktól, akik beoltatták magukat, de köztük több a fiatal: a 18–39 év közöttiek több mint negyede nincs beoltva, míg a 60 év felettieknél ez az arány csak 13 százalék. Akik saját bevallásuk szerint kényelmesen megélnek a fizetésükből, 91 százalék beoltatta magát, az anyagi nehézségekkel küzdők között viszont ez az arány csak 72 százalék.

Érdekes a pártpreferencia nézőpontja szerint megvizsgálni az oltottakat, oltatlanokat: nincs/alig van különbség, kivéve a jobbikosoknál, harmaduk nincs beoltva.

Az oltatlanok 67 százaléka azt mondta, nem érez komoly ellenszenvet azokkal szemben, akik beoltatták magukat, 56 százalékuk azt gondolja, hogy megtévesztette őket a média és az elit. 19 százalék komoly ellenszenvet érez a vakcinát fölvettek iránt.

Az oltottak 46 százaléka nem érez ellenszenvet a másik csoport irányt, viszont 43 százalékuk azt gondolja, hogy az oltatlanok miatt van még mindig járvány, 27 százalékuknak kifejezetten mély ellenérzései vannak az oltatlanokkal szemben.