„Klubrádió
Megbeszéljük...

Zacher: A magyarok antihősök

8/02/2022 16:36

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Jelenleg viszonylagos béke uralkodik a COVID-osztályokon – véli Zacher Gábor. A toxikológus szerint az egyik legnagyobb probléma az volt a harmadik hullám idején is, hogy a fertőzött betegek nagyon későn, nagyon legyengült állapotban fordultak orvoshoz koronavírusos tüneteikkel. Ennek fő okát az elégtelen kormányzati tájékoztatásban látja ő és Kende Anna szociálpszichológus is.

2022. február 08. Megbeszéljük - részlet 22.02.08. Zacher Gábor
16:40
00:00

Nő a kórházban ápolt koronavírusos betegek számra, és a statisztikák szerint az elmúlt napokban emelkedett az áldozatok száma is. Zacher Gábor orvos szerint már szinte csak az oltatlanok kerülnek intenzív osztályra az omikron miatt, illetve az idős, krónikus betegek.

A toxikológus megismételte véleményét, amelyet korábban a portfolio.hu portálnak adott interjúban is elmondott: "Béke van. Alig vannak súlyos betegek a COVID-osztályokon. Akiket intenzíven kezelünk, ők túlnyomó részt nem oltott páciensek".

Hozzátette, még nem lehet hátradőlni. Továbbra is sokan szorulnak kórházi kezelésre, de nagy különbség, hogy a COVID-osztályokra nem döntően súlyos esetek kerülnek, hanem olyanok, akiknek egyéb betegségeik, sérülések miatt kell kórházban tartózkodniuk, és szűrővizsgálat során derül ki az, hogy elkapták a koronavírust is. Különösebb tüneteik szerencsére nincs.

Jelenleg a legnagyobb problémát – az oltásokkal szembeni ellenálláson kívül – abban látja, hogy a magyarok tapasztalva a tüneteket nagyon sokáig halogatják azt, hogy orvosi kezelést vegyenek igénybe, egész addig, amíg a szervezetük a betegség hatására teljesen legyengül. "A magyarok a szó rossz értelmében hősök" – mondta. Megjegyezte, ennek részben a borzalmasan rossz kommunikáció is az oka. Így lehetséges az, hogy gyakran a legsúlyosabb állapotban, "a haláluk előtti pillanatban" kerültek csak kórházba. Ebben látja egyik okát annak, hogy a halálozási adatok a negyedik legrosszabbak a világon.

2022. február 08. Megbeszéljük - részlet 22.02.08. Kende Anna
13:44
00:00

A műsorban megszólalt Kende Anna, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Intézet szociálpszichológiai tanszékének vezetője is, aki ugyancsak az elégtelen kormányzati tájékoztatást okolja a világviszonylatban nagyon rossz adatokért. Szerinte az emberek szabadságjogaik megnyírbálásaként fogják fel a járványvédelmi intézkedéseket.

A beszélgetéseket az egyes lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Zacher Gáborral
2022.02.08., kedd 16:15
Riporter: Bolgár György