„Klubrádió
A lényeg

Zacher: Szinte csak oltatlanok kerülnek intenzívre

8/02/2022 13:59

| Szerző: Klubrádió

A toxikológus szerint nem tervezhető előre a kór lefolyása. Hozzátette, szerinte már szinte csak az oltatlanok kerülnek intenzív osztályra.

Nő a kórházban ápolt koronavírusos betegek számra, és a statisztikák szerint az elmúlt napokban emelkedett az áldozatok száma is – írja a portfolio.hu. Zacher Gábor orvos szerint már szinte csak az oltatlanok kerülnek intenzív osztályra az omikron miatt, illetve az idős, krónikus betegek. A 40-50 évesek könnyebben átvészelik az omikront. Úgy vélte, olyanok is vannak kórházban, akik más betegség miatt kerülnek be, de közben kiderül, hogy koronavírusosak is, vagyis nem a vírus miatt kialakult állapotuk indokolja a kórházi kezelést. Azok közül sem mindenkit kell felvenni, akik a koronavírus miatt felkeresik a sürgősségit.

"Béke van. Alig vannak súlyos betegek a COVID-osztályokon. Akiket intenzíven kezelünk, ők az esetek 99 százalékában nem oltott páciensek" – jellemezte a kórházak helyzetét és az ott ápoltakét Zacher Gábor. A hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa szerint újra igaz a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatásában az a fordulat, hogy az elhunytak "többsége idős, krónikus beteg".

"A sürgősségi osztályokat sok beteg keresi fel, de többségüket hazaengedjük, mert bár koronavírus-pozitívok, de nincsenek súlyos, például tüdőgyulladásos tüneteik. A többségüknek izom- és ízületi fájdalma, némi láza, torokfájása vagy orrfolyása van. Időnként szemgyulladás vagy gyomor-béltünetek, vagyis hasmenés előfordul. Ők többségükben otthon, egyhetes karanténban lábadoznak” – vázolta a jelenlegi helyzetet Zacher Gábor.

Nagyobb probléma, hogy az egészségügyi dolgozók közt is egyre többen lesznek betegek. Ami igencsak megnehezíti a kórházi beosztások ellátását.