„Klubrádió
Operaklub - nem csak operakedvelőknek!

Végre ismét lehet operát játszani és élvezni

20/06/2021 16:53

| Szerző: Klubrádió

Az Operaklubban ezúttal Umberto Giordano négyfelvonásos verismo-operája volt a téma, az Andrea Chenier.

2021. június 14. Operaklub - nem csak operakedvelőknek! (2021. június 14., hétfő 15:00)
47:20
00:00
Műsorvezetők: Hábetler András Szerkesztők: Árva Brigitta
A választás apropója, hogy Umberto Giordano világhírű operájának új bemutatójával nyitotta meg nézőterét az Erkel Színház és végre, másfél év után először élőben, közönség előtt játszhattak az énekesek.

Az előadóművészek közt volt a műsorvezető Hábetler András is.

Bár az Andrea Cheniernél van jobb, népszerűbb és ismertebb opera is, de vannak olyan pillanatai, amik igazi katartzist képesek kiváltani, ha jó énekesek éneklik, és szerencsére most így is történt.

A 18. század végén, a francia forradalom idején játszódó operát szokás veristának is nevezni, ahogy Giordano több művét (Szibéria, Fedora) is. A 19. század második felébenhódító verizmus a naturalizmusnak egy formája, tehát az ilyen művek igyekeznek nélkülözni az idealizálást és a romantikus képzelgéseket. A zeneirodalomban a verista operák előfutára Bizet Carmenje, a legismertebb darabok pedig Puccini Toscája, Mascagni Parasztbecsülete, Leoncavallo Bajazzókja. Már a témaválasztásokban látható, hogy köznapi, szegény sorsú emberek életét dolgozzák fel ezek a művek.

Giordano 1896-os operája Andrea Chaniér egy költőről szól, aki egy létező karakter volt. André Chaniér a francia forradalom alatt bár annak eszméi iránt rajongott a kitöréskor, később a jakobinus diktatúra buzgó ellenségévé vált, emiatt bújkálnia is kellett. Még XVI. Lajos kiszabadítási kísérletében is részt akart venni. Aztán meg akart menteni egy asszonyt, aki ellen elfogatóparancsot adtak ki, de 1794. március 4-én őt tartóztatták le, majd két nappal Robespierre bukása előtt mint a nép ellenségét, halálra is ítélték. 

Franco Corelli legendás tenor egyik kedvenc szerepe volt ez az opera.

Ha további részleteket szeretne megtudni az operáról, kattintson a fenti lejátszás gombra.

Operaklub
2021. június 14. hétfő 15:00
Műsorvezető: Hábetler András
Szerkesztő: Árva Brigitta