„Klubrádió
Reggeli gyors

Varga Judit gyerekfelügyeleti javaslata a bántalmazó szülőnek kedvez

22/10/2021 10:00

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Jelenlegi formájában nem a gyermek érdekeit szolgálja a közös gyerekfelügyelet egyik módját jelentő váltott gondozás – véli Péterfy Vera jogász. A PATENT Egyesület és a NANE Egyesület prevenciós aktivistája szerint ha az új javaslattal az egyik szülő kérvénye alapján is megítélhetik a közös felügyeletet, azzal a bántalmazó szülőknek biztosítanak teret.

2021. október 22. Reggeli gyors - részlet 21.10.22. Péterfy Vera
09:44
00:00

Varga Judit nyújtotta be azt a salátatörvényt, amely úgy írná át a Polgári törvénykönyet, hogy a jövőben már az egyik szülő kérésére is elrendelhetnék a gyermek közös felügyeletét a válásnál – írta meg a 24.hu.

Péterfy Vera jogász, a PATENT Egyesület és a NANE Egyesület prevenciós aktivistája a Klubrádiónak azt mondta, hogy nem tartja sem hasznosnak, sem jónak a javaslatot. A váltott gondozás nem a gyerek érdekeit szolgálja.

Elmondta, a közös gyerekfelügyelet a gyermekelhelyezés terminológiáját váltotta, melynek lényege meghatározni, hogy válást követően melyik szülő jogosult a gyermek gondozásával kapcsolatos döntéseket meghozni. A felügyeleti jog lehet közös, vagy valamely szülő kizárólagos joga. Ez megvalósulhat váltott gondozással is ami azt jelenti, hogy ugyanannyi időt tölt a gyermek egyik, illetve másik szülőnél. Egyéb esetben ezt kapcsolattartásnak hívjuk, amikor az egyik szülőnek kevesebb ideje van, amit a gyermekkel tölthet.

Péterfy felhívta arra is a figyelmet, hogy javaslat során azokat a tanulmányokat nem vették figyelembe, amelyek e gyakorlat káros voltát mutatják be.

A jelenlegi szabályozás szerint közös gyerekfelügyelet csak akkor rendelhető el, ha ezt közösen kérik, és a szülők hajlandóak szorosan együttműködni a válást követően is, így mindkét szülőnek joga van például vétózni bizonyos döntésekben. A javaslat értelmében azonban akkor is elrendelhető lenne, ha csak az egyik szülő kéri azt. Akkor is, ha a másik szülő ez ellen tiltakozik. Péterfy szerint ez bántalmazó kapcsolatok esetében teret nyit a bántalmazó fél hatalomgyakorlásának. Így a felügyelet semmiképpen nem szolgálja a gyermek érdekeit.

Hozzátette, nagyon gyakran azért törekszik valamely fél közös gyerekfelügyeletre, mert nem akar gyerektartást fizetni.

A váltott gondozással kapcsolatban nagyon rossz visszajelzésekről számolt be, amelyek a jogsegélyszolgálathoz beérkeztek. Többnyire kikényszerített megoldásról van szó. Bántalmazó kapcsolatok estén jellemzően olyan apákról van szó, akik a válás előtt csak minimálisan vettek részt a gyermeknevelésben, ők ezzel "félidős" szülőkké lépnek elő. Jellemzően rossz véleményt fogalmaznak meg szakemberek, és tanárok is. Akik felügyeletében az ilyen körülmények közt nevelt gyermek viselkedésében, felkészültségében nagyon élesen elkülöníthető, hogy "anyás, vagy apás hét van éppen". Ez pedig semmiképpen sem szolgálja  gyermekek érdekét.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Péterfy Verával
2021.10.22., péntek 8:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert