„Klubrádió
Reggeli gyors

Van védőoltás influenza ellen, de nincs

23/11/2020 16:09

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Elérhető az ingyenes influenza elleni oltóanyag mindenki számára. Ez a hivatalos közlés. Akkor miért mondja sok háziorvos, hogy nincs, elfogyott?

2020. november 23. Reggeli gyors - részlet 20.11.23. Békássy Szabolcs
07:43
00:00

Ha úgy fogják elosztani a koronavírus elleni vakcinát is, mint most az influenza elleni oltóanyagot, akkor jól nézünk ki – fogalmazódhat meg sokakban. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ugyanis vasárnap azt jelentette, hogy az influenza elleni oltóanyag több mint 70 százalékát már beadták, de továbbra is folyamatosan hozzáférhető, tehát van. Ugyanakkor háziorvosok nyilatkozzák, hogy még a krónikus betegeiknek sem jutott, és hiába rendelnek, nem kapnak többet. A várólisták egyre hosszabbak. A hírekben pedig azt hallani, hogy 1.4 millió adagot szerzett be Magyarország, de többen nem tud, mert minden ország vigyáz a saját készletére, nem ad el egyetlen ampullát sem.

A különböző, egymásnak ellentmondó információk között Békássy Szabolcs segítségével próbáltunk eligazodni, már csak azért is, mert ha már az egyszerű, minden évben elosztandó influenza elleni oltóanyaggal nem bír az egészségügyi kormányzat, akkor mi lesz a koronavírus elleni vakcinával, amelyből feltehetően jóval többre lesz igény.

A Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója elmondta, hogy felmérésük szerint a praxisok 15 százalékában elfogyott az oltóanyag. A háziorvosok 60 százalékánál viszont a rendelt mennyiség fele még valóban ott van. A logisztikai feladat tehát az elosztás, az átszállítás. Az orvosok feladata pedig az, hogy egy prioritási sorrendet állítsanak fel, vegyék előre az életkoruknál, vagy betegségüknél fogva veszélyeztetett pácienseket. Békássy Szabolcs arról is beszélt, hogy az ősz elején nagy volt az érdeklődés, azóta csökkent az emberek hajlandósága, hogy beoltassák magukat.

S még egy érdekességre felhívta a figyelmet: a pandémia miatti óvintézkedések visszaszorították a hagyományos influenza terjedését is. Ennek ellenére a védőoltást –már ha hozzájut valaki- csak javasolni lehet. Az senki nem állítja, hogy 100 százalékos védelmet nyújt, de egyértelműen csökkenti a megbetegedések és a halálozások számát. Ez annak ellenére állítható, hogy pontos számokat az állami szerven kívül semmi és senki más nem tud. Azokat titkolják, pedig a háziorvosok minden adag oltóanyaggal pontosan elszámolnak, hetente közlik az NNK-val még azt is, hogy milyen előéletű, milyen betegségben szenvedő, milyen korú páciensnek adták be.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Kovács Tamás.

Reggeli gyors
2020.11.23. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás