„Klubrádió
A világ urai

Valójában még évtizedekig is húzódhat a Brexit teljes és valódi lezárása

13/09/2021 17:29

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Mintegy négy évig tartott, mire Nagy-Britannia kilépett az Európai Unióból, de negyven évig is eltarthat helyzetének tisztázódása. Birodalmi álmok állhattak a háttérben? Gálik Zoltán egyetemi docens elemezte a helyzetet.

2021. szeptember 10. A világ urai (2021. szeptember 10., péntek 19:00)
52:02
00:00
Műsorvezetők: Szénási Sándor

A brit kormány továbbra is tárgyal az Európai Unióval a gazdasági kapcsolatokról. A helyzetet jól jellemzi, hogy egyes hírek szerint körülbelül 100 ezer kamionsofőr hiányzik a szigetországból, hiszen tömegesen távoztak onnan a brit uniós kilépés következtében, az áruszállítás azonban nem csak emiatt akadozik, hanem azért is, mert a vámolás szinte kezelhetetlen bürokratikus terheket ró a szállítókra, rengeteg az eddig szokatlan papírmunka. Lengyel vendégmunkások tömegei is elhagyták az országot, ami például a szociális, illetve idősellátásban okoz gondot, de más területeken is. Megbénult a mikrogazdaság, általános a munkaerőhiány. A City sokat veszített jelentőségből, a banki szektor egy része kivonult, de ugyanez igaz a tőzsde világára is, nagyon fontos cégek költöztek a kontinentális Európa pénzügyi központjába, Frankfurtba.

Nem vészmadárkodás volt

Az Európai Unióból a Brexit előtt még egyetlen más ország sem távozott, de az is igaz, hogy az Egyesült Királyság mindig is csak fél szívvel volt tagja a közösségnek. Közben számos szakember jelezte a kilépési tárgyalások elején, és közben, hogy a Brexit bajt hoz az Egyesült Királyságra. Vészmadárnak titulálták őket. A négyéves folyamat alatt ugyan sok mindenben sikerült megegyezni, és az Európai Unió világos feltételeket szabott, minden részletre azonban nem lehetett kitérni. Egyes hatások most kezdenek jelentkezni a brit gazdaságban és politikában. Az utóbbinál maradva: Skóciában ismét felerősödtek az önállósági törekvések, folyik a vita Írország és Észak-Írország határáról. Talán nem túlzás arra gondolni, hogy az Egyesült Királyság hamarosan nem lesz az, ami eddig volt. Egyszerűen szétesik. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy Norvégia és Svájc nem uniós tag, mégis képes korrekt gazdasági kapcsolatokat tartani az EU-val.

Miért akartak kiválni az EU-ból?

A válasz persze nem egyszerű. Belpolitikai okokat sejthetünk, illetve láthatunk is a döntés mögött, az is elképzelhető, hogy egyfajta birodalmi nosztalgia volt a mozgatórugó. Az emlékezetes 2016-os népszavazáson, 51,9 százalékos támogatottsága volt a kilépésnek. A felmérések szerint a fiatalok, akiknek a jövőjéről volt szó igazából, többnyire otthon maradtak, nem szavaztak. Később néhány ifjúsági csoport fel is rótta az időseknek, amit tettek. A másik tendencia az volt, hogy az alulképzett szavazók voksoltak a kilépésre. Voltak, akik új népszavazást követeltek, de ebből nem lett semmi.

 
Boris Johnson brit miniszterelnök  Forrás: Facebook
 

Útkeresés

Az Egyesült Királyság most valóban az útját, a szerepét keresi. Gálik Zoltán egyetemi docens elemezte a helyzetet. A világ urai című műsorunkban. Donald Trump akkori amerikai elnöknek bizonyára volt valamiféle bátorító szerepe, de utódja, Joe Biden már másképpen gondolkodik, tehát Amerikára, mint egy befolyásos, nagy testvérre, feltehetően nem számíthat a brit vezetés, hiába volt, van különleges kapcsolata az Egyesült Királyságnak az Amerikai Egyesült Államokkal. Kínával kapcsolatban még a szerepkeresés zajlik, csakhogy ott biztonsági kockázatok is fellépnek és némi morális dilemma is felvetődik. Oroszországtól nem függ az Egyesült Királyság, energetikailag egyáltalán nem, de az orosz kémügyek, a mérgezéses botrányok nem mutatnak jó irányba a két állam kapcsolatát illetően.

Az Európai Unióval még folynak a tárgyalások, vélhetően hosszú ideig. Mintegy négy évig tartott, mire Nagy-Britannia kilépett az Európai Unióból, de negyven évig is eltarthat helyzetének tisztázódása. Itt egy picit kitérve a visegrádi országokra: London számára ez a térség nem igazán fontos, stratégiai szempontból semmiképp, bár még folyik a tapogatózás. Nem mellesleg az innen érkező vendégmunkásokat kevésbé látják szívesen, mint azokat, akik a régi gyarmatokról érkeznek. Boris Johnson miniszterelnöknek valamit lépnie kell, mert a gazdaság nincs jó állapotban a Brexit óta. Csak egy adat: az államadósság 100 százalék fölött van.

Mint az elemző megjegyezte, lehet, hogy mindazok, amik most történnek, egy hajdani birodalom utófájásai.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

A világ urai
2021.09.10. 19:00
Műsorvezető: Szénási Sándor