„Klubrádió
Esti gyors

Valódi, modern rabszolgák, Európa közepén – Kárpáti Iván jegyzete

23/06/2020 18:03

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Nyomott béreken, rossz körülmények között dolgozó, a helyi munkaügyi védelem alól kijátszott, Európa perifériájáról verbuvált embereket vágnak karanténba, amúgy is zsúfolt szállásaikon Németországban. Rendőri erőszakkal tartják fogva őket, amiért koronavírussal fertőződtek, a már említett infernális körülmények miatt. Megfosztják őket még a maradék szabadságuktól, jogaiktól, egészségüktől is. Őértük senki nem tüntet, az ő életük a jelek szerint nem ér annyit.

2020. június 23. Esti gyors / részlet, Kárpáti Iván jegyzete (20.06.23.)
01:40
00:00

Önmaguk paródiájába fordulnak a mindenellenes akciók az Egyesült Államokban, mondanám, de nem fogom, mert ennél komolyabb a helyzet, egyre több az áldozat, már nem csak a szobrok vannak veszélyben. Seattle például nem hagyja tovább működni a városban önkényesen létrehozott, úgynevezett rendőrmentes övezetet.

Az erőszakmentességet és autonómiát hirdető tüntetők által elfoglalt területen eluralkodott az erőszak. Néhány napja három embert is lelőttek. Nem tudnak működni az üzletek, félnek a lakók, eltűnt a biztonságérzet. Lehet próbálkozni utópiák megvalósításával, csak senki nem fogja viselni a felelősséget, ha elszabadul a pokol.

Őszintén szólva, innen Kelet-Európából nézve, az tényleg egy másik univerzum. A mi valóságunk az – hogy csak egy friss példát említsek –, hogy nyomott béreken, rossz körülmények között dolgozó, a helyi munkaügyi védelem alól kijátszott, Európa perifériájáról verbuvált embereket vágnak karanténba, amúgy is zsúfolt szállásaikon Németországban.

Rendőri erőszakkal tartják fogva őket, amiért koronavírussal fertőződtek, a már említett infernális körülmények miatt. Megfosztják őket még a maradék szabadságuktól, jogaiktól, egészségüktől is. Őértük senki nem tüntet, az ő életük a jelek szerint nem ér annyit. Bármikor lecserélhető, csóró senkiknek tartják őket nyugaton és felháborodnak, ha ebben a helyzetben nekimennek a rendőröknek. Valódi, modern rabszolgák, Európa közepén. Értük nem állnak ki érzékeny értelmiségiek a Facebookon, home office-ban pizsamában ücsörögve.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2020. június 23-i adásában hangzott el. Címlapi kép: Pixabay.com