„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Valóban létezik a "férfinátha"?

12/12/2019 13:09

| Szerző: Klubrádió

Így szól a régi vicc: Miért jó, hogy szülnek a nők? Azért, mert átérzik, milyen szenvedéseken megy keresztül egy férfi, ha náthás.

2019. december 10. Ötös - Bódy Gergővel (2019. december 10., kedd 10:00)
86:32
00:00
Műsorvezetők: Bódy Gergő Szerkesztők: Timár Ágnes
A keddi Ötösben Dr. Komáromi Zoltán házorvossal egy újabb városi legenda nyomába eredtünk. A közhiedelem szerint a férfiak sokkal jobban szenvednek bizonyos betegségektől, mint a nők. Az "erősebb nem" képviselőit sokszor akár egy megfázás is ledönti a lábukról. Vajon valóban létezik a "férfinátha"? Úgy tűnik, igen, és ennek fő oka a két nem hormonháztartásának eltérése. 

A hormonok az emberi szervezet folyamatosan áramló kémiai ingerületátvivő anyagai, amelyek a test különböző belső elválasztású mirigyeiben termelődnek és a véráram útján jutnak el a megfelelő helyre. Ezek szabályozzák a szervrendszerek működését, valamint az elsődleges és másodlagos nemi jellegeket is meghatározzák. A legismertebb ilyen anyagok közé tartozik a tesztoszteron és az ösztrogén, előbbi a legfontosabb férfi, utóbbi a legfontosabb női hormon. Mindkettő jelen van mindkét nemben, de nagyon eltérő mennyiségben.

A nátha szempontjából pedig mindez azért érdekes, mert az ösztrogénnek - amiből a férfiakban tehát jóval kevesebb van, mint a nőkben – fontos szerepe lehet a betegség elleni védekezésben.

A nátha lefolyása, legyen az akár bakteriális vagy vírusos eredetű, mindig attól függ, hogy a szervezetben milyen mennyiségben tud elszaporodni az adott kórokozó. Az ösztrogén a vírusok szervezeten belüli szaporodását gátolja, ha pedig kevesebb a vírusszám, akkor az általuk hordozott betegség is gyengébb. Mivel a férfiak szervezetében kevesebb az ösztrogén, bennük a vírusok sokkal jobban tudnak szaporodni. Ezt a jelenséget szokták férfináthának hívni – mondta el dr. Komáromi Zoltán. 

Igaz, a férfinátha kifejezésben, van némi féligazság, mert a nők, a háziorvos szerint, nem csak az ellenállóképességük miatt, hanem habitusukból eredően is általában sokkal jobban tudják tolerálni a fájdalmat. A férfi nemi hormon, a tesztoszteron inkább a férfiak tanult magatartását erősíti, mely szerint, ha valami baj van, akkor az már jelentős probléma.

A prevencióról Komáromi doktor azt mondta, a szaunázás, gőzfürdőzés által kiváltott izzadás méregtelenítő hatású lehet, ilyenkor a verejtéken keresztül távoznak a toxikus anyagok. De ez csak a betegség megelőzésére ajánlott, köhögve, tüsszögve már nem tanácsos közösségbe menni, másokat is megfertőzni.

Az elegendő folyadékfogyasztás a mindennapokban is nagyon fontos, azonban betegség esetén kiemelt jelentőséggel bír, a mielőbbi gyógyulás érdekében érdemes jobban odafigyelni a folyamatos folyadékpótlásra – tanácsolta dr. Komáromi Zoltán.

Címlapi kép: Flickr

Ötös - Bódy Gergővel
2019. december 10. kedd 10:00