„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

Ünnepvárás Janicsák Istvánnal és Krenner Istvánnal

19/12/2020 15:31

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János telefonon beszélgetett Janicsák István zenésszel, valamint Krenner István karikaturistával. Többek között a rendhagyó ünnepvárásról is ünnepről kérdezte őket.

2020. december 18. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2020. december 18., péntek 10:00)
87:39
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes
Az adás első félórájában Janicsák István arról mesél, hogy telnek jelenleg a napjai. Elmondta, a bezártság ellenére aktív, hiszen mára egy szinkronstúdiót is vezet, amely a biztonsági előírások betartásával a járvány idején is működhet, de természetesen sok átalakításra volt szükség, és az ezzel kapcsolatos munkákból kiveszi a részét. Arról is mesélt a zenész, hogy épp egy újabb versesköteten dolgozik, amely most a felnőtt korosztálynak fog szólni.

Gálvölgyi János kérdezte, mennyire lesz szűk körű a karácsony náluk, amire elmondta Janicsák István, hogy még nincs megegyezés a családban, a lánya, Janicsák Veca, énekesnő például a húsvétra tolt karácsonyt szorgalmazza, de ő azért reménykedik, hogy valamelyest tudnak majd együtt ünnepelni.

A folytatásban Krenner István karikaturista mesélt arról Gálvölgyi Jánosnak, hogy a járvány miatti bezártság hogyan alakította át a mindennapjait. Elmondta, hogy a fürdőbejárás elmarad, sajnálja, de egyik fő hobbijáról, a sétáról szerencsére most sem kell lemondania. A beszélgetésből kiderült, hogy alkalmanként 9 kilométereket is lesétál a megszokott útvonalán. Krenner István nem csak a jelenről, a múltról is mesélt. Arról, hogyan indult a pályája, milyen volt Árkus Józseffel együtt dolgozni, milyen volt az élet a régi Ludas Matyiban, arról hogyan készítette és készíti most is karikatúráit, és persze véleményezte a műfaj jelen állapotát. Elmondta, szerinte nagyon fontos, hogy nem csak a rajzot kiegészítő szövegé legyen a figyelem, hanem a rajz is cselekmény gazdag legyen.

Krenner István
 
Krenner István
 

 

A műsor második órájában Bóta Gábor színházkritikai rovatában legendás színésznők pályafutását elevenítette fel, köztük Tolnay Klári karrierjének fontosabb állomásait emelte ki, és mesélte el, hogyan vált a színésznő azzá a kiemelkedő alakká a magyar színművészetben, amilyenre a közönség emlékszik, habár pályája nem indult olyan zökkenőmentesen, mint talán gondolnánk.

Tolnay Klári 1962-ben
 
Tolnay Klári 1962-ben
 
A kép forrása: Fortepan / Wikipedia
 

Az Ötös e heti adásának zárásaként pedig Ámon Heni ajánlotta amolyan kímélős ételeket, hogy ezzel készüljünk fel a karácsonyi traktára.

Ötös Gálvölgyi Jánossal
2020. december 18. péntek 10:00
Szerkesztő: Timár Ágnes