„Klubrádió
Esti gyors

Ukrán képviselőnő a Klubrádiónak: Orosz szabotőrök nehezítik Kijev védelmét

3/03/2022 00:38

| Szerző: Klubrádió/szg

A Klubrádiónak nyilatkozott Ivanna Klimpus-Cincadze ukrán parlamenti képviselőnő, aki azt mondta: kemény harcok folynak Kijev határában, orosz szabotőrcsoportok nehezítik a védelmet a város több pontján. A legfontosabb, hogy időben odaérjenek a segélyszállítmányok és a fegyverek – tette hozzá.

2022. március 02. Esti gyors / részlet, Ivanna Klimpus-Cincadze (22.03.02.)
04:37
00:00

Az Esti gyorsban az ukrajnai háborúról kérdeztük Ivanna Klimpus-Cincadze ukrán parlamenti képviselőt Kijevből, telefonon. Azt mondta: a helyzet egyre súlyosabb az ukrán fővárosban, mert egyre sűrűbbek a tüzérségi támadások. Ráadásul orosz szabotőrcsoportok is tevékenykednek a város több pontján, az oroszok több irányból indítottak támadást, a külvárosokban pedig nagyon heves harcok dúlnak, alapvetően kézifegyverekkel.

Beszélt arról is, hogy kedden támadás érte a Babij Jar-i holokauszt-emlékművet. Szerinte ez azt mutatja, hogy az orosz támadók még azoknak az emlékét se tisztelik, akiket a második világháborúban a németek meggyilkoltak Kijev külvárosában. (A második világháborúban, 1941-ben a német náci SS-csapatok csaknem 34 ezer ukrán zsidó embert gyilkoltak meg Babij Jarnál – a szerk.) 

Ivanna Klimpus-Cincadze szerint az oroszok cseppet sem tesznek különbséget polgári és katonai célpontok között. Szerdán beszámolója szerint eltaláltak szülőotthont, óvodát, gyermekintézményeket, Harkivban lakónegyedeket bombáztak. "Megpróbálnak bennünket, ukránokat eltörölni a Föld színéről" – fogalmazott.

Nagyon remélik, hogy időben odaérnek a segélyszállítmányok és a katonai támogatás. Az idő életet menthet, mert már most is hiány van ivóvízből, alapvető élelmiszerből, gyógyszerből és kötszerből is rosszul állnak. Az emberek kétségbe vannak esve, mert lassan kifogynak az élelemből. Ennek ellenére kijelentette: kitartanak "az utolsó emberig".

Ukrajna kérte felvételét az Európai Unióba, a képviselőnő szerint ez egyszerre politikai, jelképes és reményt kifejező lépés mindannyiuk számára. "Nekünk csak az EU jelentheti a jövőt" – hangsúlyozta. Olyan közösséghez akarnak tartozni, amely a közös értékeken alapul, tiszteletben tartja az emberi jogokat, és amely a fejlődés záloga is egyben. Ez ad motivációt a további ellenálláshoz.

De még ennél is fontosabb, hogy ideérjenek az említett humanitárius és katonai szállítmányok – ismételte meg.

A politikus arról is beszélt: természeti katasztrófát okozhat a háború, ha eltalálják az erőműveket, annak hatásai pedig messze túlnyúlhatnak Ukrajnán.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/AP/Emilio Morenatti

Esti gyors
2022. március 02., szerda 18:30
Riporter: Hardy Mihály