„Klubrádió
A lényeg

Újra tárgyalóasztalhoz ülnek az ukránok és az oroszok

2/03/2022 13:44

| Szerző: Klubrádió

Szerdára tűzték ki a tárgyalások második fordulóját Oroszország és Ukrajna között. Korábban kijev polgármestere figyelmeztette a lakosságot, hogy az orosz erők körbe akarják zárni Ukrajna fővárosát.

A kormány szerdai döntése szerint továbbra sem küldenek sem fegyvereket, sem katonákat Ukrajnába – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

Szerdán, az esti órákban ül tárgyalóasztalhoz második alkalommal Ukrajna és Oroszország. Olekszij Aresztovics, Volomidir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója szerint Ukrajna kitart álláspontja mellett, ezért nem számítanak eredményes tárgyalásra Oroszországgal. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt állítja, hogy Moszkva is készen áll a hétfőn eredménytelenül zárult tárgyalások folytatására.

A Keleti pályaudvarnál található, legtöbb szobával rendelkező szállodája, a Keleti pályaudvar szomszédságában található Danubius Hotel Hungaria, hogy részt vegyen az menekültek megsegítésében.

A Youtube-ra fölkerült szerdán egy "Herszon belváros" című videó, amelyet egy nő az ablakából készített. A felvételen a BBC szerint elég valószínű, hogy orosz gyalogos katonák látszanak, ahogy egy kereszteződésen áthaladnak.

A nap folyamán újra tárgyalóasztalhoz ülnek Oroszország és Ukrajna képviselői, hogy folytassák a hétfőn megkezdett béketárgyalást – állítja ukrán forrásokra hivatkozva a TASZSZ.

Keddről szerdára virradó éjszaka Budapesten 90, a Balaton környékén 80, Pest megyében 51 menekült tartózkodott a fővárosi fenntartású szálláshelyeken – közölte a budapesti Főpolgármesteri Hivatal. Lapunknak eljuttatott közleményükben azt írják, a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság felügyeli a szálláshelyeket, ahol önkéntes szociális munkások segítik a menekülteket. Korábban a Klubrádiónak Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes számolt be arról, hogyan próbálnak szállást biztosítani a menekülteknek.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint nem szabad megengedni azt, hogy a magyar emberek fizessék meg az orosz-ukrán háború árát. Ezt azután jegyezte meg, hogy a Sberbank kivezetését bejelentették.

Kijev polgármestere figyelmeztette a lakosságot, hogy az orosz erők terve szerinte nyilvánvaló megkísérlik körülzárni Ukrajna fővárosát, és blokád alá vonni azt. Már korábban is elérték orosz egységek Kijev peremterületeit, de ezeket eddig sikeresen visszavetették több kilométerre.

Nem sokkal 11 óra után új mélypontot ért el a forint az euróval szemben: az eurót akkor 382,30 forinton jegyezték. 

Az Európai Unió diplomatái új szankciókat hagytak jóvá Fehéroroszország ellen, amiért az támogatta Oroszországot az ukrajnai invázióban – erősítette meg a Reuters értesüléseit EU francia elnöksége.

A délelőtt történéseiről e cikkünkben számoltunk be.

Források: 444, Telex, 24.hu, BBC, Guardian, hvg.hu, Radio Free Europe/Radio Liberty