„Klubrádió
Megbeszéljük...

Ujhelyi: Orbán Viktort megvezették, bevitték a csalánosba

28/08/2020 16:00

| Szerző: Klubrádió/szg

Az Európai Parlament négy nagy frakciója (a Néppárt is, amelynek tagja, bár felfüggesztve, a Fidesz) ragaszkodik az Európai Unió következő költségvetésének elfogadásánál a jogállamiság tiszteletben tartásához. Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője szerint Orbán Viktort – aki ezt mindenáron elkerülné – megvezették. Azt hitte, hogy folytathatja szokásos, összekacsintós játékát az európai vezetőkkel, de a parlament nem szavaz meg olyan költségvetést, amely nem szankcionálja a jogállamiság szabályait felrúgókat.

2020. augusztus 27. Megbeszéljük / részlet, Ujhelyi István (20.08.27.)
12:57
00:00

Hivatalos jogállamisági záradék nélkül nem tudunk előrehaladni a következő uniós költségvetés elfogadásában – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellárnak és Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének címzett levelében az Európai Parlament (EP) négy frakciójának elnöke. 

A szerdán Twitteren közzétett levélben Manfred Weber, az Európai Néppárt, Iratxe Garcia Pérez, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége, Dacian Ciolos, a Renew Europe (Megújuló Európa) és Ska Keller, a Zöldek képviselőcsoportjának elnöke arra hívta fel a bizottság elnökének és az unió soros elnöki tisztét betöltő Németország kancellárjának a figyelmét, hogy az EP mindig támogatta a tagállamokban a jogállamiság értékeit védő mechanizmus elvét. Jogállamisági záradékot sürgettek a frakciók a hétéves uniós keretköltségvetés elfogadásának feltételeként.

Erről kérdeztük Ujhelyi István szocialista EP-képviselőt, aki megjegyezte: korábban is azt mondta, hogy információi szerint a parlamenti frakciók bekeményítenek és ragaszkodnak ahhoz a jogszabálytervezethez a jogállamisági mechanizmusról, amelyet 2019-ben fogadtak el. Azt követelik, hogy az európai tanácsi vezetők ne a színfalak mögött alkudozzanak, hanem ragaszkodjanak Európa érdekeihez és értékeihez. Szerinte az Orbán-kormánynak nem lesz kibúvója, igenis lesz jogállamisági mechanizmus.

Ujhelyi István szerint Orbán Viktort jól megvezették. A magyar miniszterelnök hajlamos azt gondolni, hogy ő tévedhetetlen, a legnagyobb mágus, de itt most bevitték a csalánosba – tette hozzá. Elfogadtatták vele a költségvetés és az újjáépítési csomag tervezetét úgy, hogy abban csak egy utalás van a jogállamiságra. De értesülései szerint – folytatta az MSZP-s politikus – Angela Merkel, mint a soros elnök Németország kancellárja már eldöntötte, hogy behozza a jogállamisági jogszabálycsomagot az Európai Tanács elé, és ott már egyszerű többség elég, a lengyel-magyar „díszpinty-páros” nem lesz elég a vétóhoz.

Úgy vélte: Orbán Viktor jobban bízott abban, hogy folytathatja a szokásos, összekacsintós játékot, amelyet az elmúlt években sikeresen űzött az európai vezetőkkel. De az EP négy nagy frakciójánál (a Néppártnál is) egyértelmű, nem szavazzák meg a költségvetést, ha nincs mellette egyértelmű jogállamisági kritériumrendszer. Hozzátette: nem szavazza meg, ha tudja, hogy a NER-oligarchák járnak jól belőle, őket finanszírozza Orbán.

 
Ujhelyi István
 


A levélből kiderült, a parlament a szigorúbb eljáráshoz ragaszkodik a jogállamiságot sértő kormányokkal szemben, mint amely az EU-csúcson szerepelt. De Ujhelyi István azt mondta, már akkor is nyugodt lenne, ha a valamivel puhább álláspontot fogadnák el, mert azt se tudja jelen körülmények között blokkolni Orbán Viktor, hiszen nem egyhangú szavazásról van szó.

Beszélt arról is, hogy ha elfogadnák ezeket a kritériumokat és születne olyan döntés, hogy az Orbán-kormány felrúgta a jogállamiság szabályait, akkor is ki kell fizetni a végső felhasználót, egy önkormányzatot, egy panzióst vagy akár egy pékséget. Elvileg akkor kapná a kormány a pénzeket az Uniótól, ha helyreállítja a jogállamiságot, de itt nemcsak egy problémáról van szó, hanem a rendszer „romlott velejéig”

Az EP-képviselő szólt arról is, hogy most indult el a tárgyalás a költségvetés részletszabályairól a Parlament, a Bizottság és a Tanács között, ez három hónapig tart, a és a végén a parlamentnek igent vagy nemet kell mondania a költségvetésre. Ha nincs jogállamiság, ha a kormányfők ezt felülírhatják a Tanácsban, akkor viszont nemet mondanak – ismételte meg.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Megbeszéljük
2020.08.27. 16:20
Műsorvezető: Bolgár György