„Klubrádió
A lényeg

Tüntetők: A kordonkormány tönkreteszi az oktatási rendszert

19/05/2023 18:51

| Szerző: Klubrádió

Gajzágó József, az Egységes Diákfront tagja szerint Orbán Viktor miniszterelnök attól fél, ha az emberek közösen állnak ki  valamiért. Ellentüntetők is megjelentek a pénteki oktatásügyi demonstráción.

Mihalics Lili, az Egységes Diákfront tagja köszöntötte a több ezres tüntető tömeget az Oktogonnál állított színpadról. A diákok elénekelték a tüntetések himnuszává vált „Mi vagyunk a Grund!” című dalt.

Gajzágó József, az Egységes Diákfront tagja felszólalásában azt mondta: folytatni kell a kiállást a „kordonkormány” ellen, amelyik elzárja magát az újságíróktól és tönkreteszi az oktatási rendszert. „(…) Ezt nem fogjuk hagyni, közösen fogunk küzdeni az országunk jövőjéért!” Erre válaszul a tömeg azt skandálta: „Nem hagyjuk!”. Gajzágó szerint Orbán Viktor kormányfő attól fél, ha közösen állnak ki az emberek valamiért.

 
diáktüntetés 23.05.19-4
 
Oktogon, színpad
Klubrádió
 

A diákok után egy tanár lépett a színpadra, akinek beszédét ellentüntetők zavarták meg. „Segícség, elnyomnak” transzparenssel körülbelül 5-6 ellentüntető jött a színpad közelébe megafonnal. A bohócorrot és fehér pólót viselő ellentüntetők azt ismételgették, hogy „Segítség elnyomnak, jajj, elnyomnak”. A színpadon gratulált nekik az aktuális felszólaló, „érvényesüljenek kicsit ők is”, mondta. Végül a biztonsági személyzet elvezette az ellentüntetők kis csoportját.

A diákok a beszédeikben arra kérték a tüntetőket, hogy csatlakozzanak a „7igenes” népszavazási kezdeményezésükhöz.

A diákok elénekelték a Himnuszt, majd a színpadon Mihalics Lili bejelentette, hogy május 30-án folytatják a megmozdulásokat, és június elsejére a Tanítanék Mozgalom és a noÁr mozgalom közös tüntetést szervez. Ezután bejelentette a tüntetés hivatalos végét.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az oktatásügyi demonstráció a Kossuth térről indult, fél ötkor kezdtek gyülekezni a résztvevők. "Gyerekeket bántasz! – 7IGEN-nel a gyermekbántalmazó rendszer ellen" – ezzel a címmel hirdették meg a tüntetést.

(via Telex)