„Klubrádió
Esti gyors

Trianon – Soha nem szabad belenyugodni?

5/03/2020 17:19

| Szerző: Klubrádió

Tízből nyolc megkérdezett egyetért azzal, hogy Trianon az ország történelmének legnagyobb tragédiája. Öt pedig azt mondja: nem szabad belenyugodni.

2020. március 05. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Pulai András (20.03.05.)
07:49
00:00

Nőtt azok száma, akik a legnagyobb magyar tragédiának tartják Trianont, a 2018-as 73 százalékról 83-ra. Ennek egyik oka lehet a 100. évforduló, az, hogy közelednek a megemlékezések. A másik, hogy egyre inkább a közbeszéd része lesz. Az érzelmek felkorbácsolódnak, arról, hogy a nyugvópont felé közelednének, szó sincs. Ez is kiolvasható a Publicus Intézet közvélemény-kutatásának számaiból.

A korábbi 45 helyett már a megkérdezettek 54 százaléka mondja azt, hogy Trianont soha nem szabad elfelejteni. Érdekes megfigyelni, hogy az előző években nem volt túl nagy különbség a jobb- és baloldalon mért arányok között, azóta polarizálódtak a vélemények. A soha nem szabad elfelejteni felvetésre a fideszesek 69, a jobbikosok 72, az MSZP-sek 38, míg a DK-sok 13 százaléka mondott igent. Ebből is látszik, hogy Trianont beemelték a pártok a politikai kommunikációba. Nemrég még a válaszadók 55 százaléka gondolta úgy, hogy szavazathajhászásra használják a pártok, mára a szám 50 százalékra csökkent, feltehetően azért, mert az emlékév kissé elfedi, háttérbe szorítja ezt a funkciót. Persze itt is jellemző: a Fidesz szimpatizánsai nem feltételezik, hogy a pártok szavazatszerzésre használják Trianont.

Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője szerint egyértelműen látszik, hogy a traumát nem dolgozta fel a társadalom, a közeljövőben nem is fogja. Még akkor sem, ha bizonyos ismeretei vannak, például azt, hogy az ország a területének kétharmadát veszítette el, 57 százalék tudta. Ám a válaszadók kétharmada szerint vannak olyan területek, amelyek Magyarországot illetnék, mégis egy másik országhoz tartoznak. Vagyis él egy terület-visszaszerzési vágy.

Vizsgálták a határon túli magyarsággal kapcsolatos hozzáállást is. A megkérdezettek fele egyetért a kettős állampolgársággal, ezen belül a Fidesz támogatói közül szinte mindenki, az ellenzékieknek mindössze egyharmada. A választójog megadását viszont a megkérdezettek kétharmad nem támogatja.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: A tervezett emlékmű egy részlete. FOTÓ: MTI/Steindl Imre program.

Reggeli gyors
2020.03.05. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes