„Klubrádió
Hetes Stúdió

Továbbra sem tudjuk a Facebook-tiltás okát

28/10/2019 17:07

| Szerző: Klubrádió

Eltűnt a Klubrádió Facebook-oldala a múlt héten, indoklást nem nagyon kaptunk, és bár oldalunk újra működik, a tapasztalatokat megbeszéltük Lévai Richárd közösségimarketing-szakértővel és Pálinkás Jánossal, a Klubrádió internetes szerkesztőjével. Nem megnyugtató, de úgy tűnik, a gigacég lényegében azt csinál, amit akar.

2019. október 26. Hetes stúdió - részlet 19.10.26. Facebook
10:15
00:00

Ahogy arról korábban is beszámoltunk hallgatóinknak és olvasóinknak, hogy Hadházy Ákos független képviselő emlékezetes múlt hétfői táblás akciója alkalmából feltettünk egy mémes válogatást a Facebookra. Ezek között akadt egy, amelyről az intim részeket már levágta a kép készítője, csak Borkai Zsolt győri fideszes polgármester csupasz háta látszott, de reméltük, hogy ez átmegy a szűrőn.

Pálinkás János szerint valószínűleg az történhetett, hogy sokan feljelentették ezt a borkais képet, egyszerre sok olyan üzenet érkezett az oldal kezelőihez, hogy meztelenség vagy szexuális tartalom miatt kifogást emeltek. Az említett képet levettük. Ekkor még láttuk az oldalt a Facebookon, noha posztolni már nem tudtunk, aztán másnap reggelre teljesen eltűnt, mintha törölték volna. Írogattunk a Facebooknak, a hallgatókat is kértük erre, majd három nap múlva visszaengedték az oldalt. Nem tudjuk, hogy mi történt, nem kaptunk választ se a tiltás, se a feloldás okára.

Lévai Richárd jelezte: elég nagy probléma a Facebookkal, hogy ügyfélszolgálati fronton „van még hova fejlődniük, nehéz sokszor elérni az ott dolgozókat”. Szerinte ezzel együtt javuló tendencia látszik, évekkel ezelőtt ez sokkal rosszabb volt és nekik a legtöbb ügyben sikerült eljutni a megfelelő emberekhez. Megvannak a Facebooknak a standard kapcsolatfelvételi felületei, ahol lehet jelenteni a problémákat, és bár nem mindig először, de általában el lehet érni az illetékeseket.

Pálinkás János közölte: mi is ezt tettük, de nem kaptunk választ arra se, hogy egyáltalán célba értek-e az üzenetek, olyan volt, mintha bedobálnánk valakinek a postaládájába egy csomó üzenetet, de azt nem tudnánk, hogy eljut-e hozzá.

Lévai Richárd is arra gyanakszik, hogy talán túl sokan jelentették – szervezett formában – az említett posztot vagy magát az oldalt. A Facebookon több szintje van az alapelvek betartatásának, vannak algoritmusok, ezek nagyon sok mindent kiszűrnek, de van, ami átcsúszik, ezért találták ki, hogy a közösség jelentheti, ha valamivel problémája van. Viszont ezzel vissza is lehet élni. Kollégánk szerint a poszt tiltása még magyarázható, az oldalé már nem – bár úgy véli, a kép még belefért az előírásokba.

Lévai Richárd elmondta: van olyan, főleg szexuális vagy különösen bántó tartalom esetében, amikor a Facebook először tilt, majd utána vizsgálja meg a bejelentést. Nehezen lehet kivédeni, hogy ez ne ismétlődjön meg, ami komoly probléma. A Facebooknak a saját minősítő rendszerén kellene dolgoznia. Ő abban bízik, hogy ha az oldalon látják, hogy ezeknek a jelentéseknek nincs alapjuk, akkor a következőnél már levonják a tanulságokat. Normálisnak semmiképpen nem nevezné, ami történt.

Van-e lehetőség a kártérítésre? Hiszen sokáig nem tudtunk posztokat megjelentetni, emiatt kevesebb emberhez jutott el az oldal. Lévai Richárd azt mondta, ezt csak polgári peres eljárásban lehetne megpróbálni, de amikor valaki egy oldal adminisztrátoraként elfogadja a felhasználási feltételeket, akkor elfogadjuk, hogy a Facebook „tulajdonképpen azt csinál, amit akar”, bármikor, indoklás nélkül megszüntethet oldalakat.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Hetes Stúdió
2019.10.26. 15:00
Riporter: Csernyánszky Judit