„Klubrádió
Reggeli gyors

Totyik: A tanárok elbocsátása csak olaj volt a tűzre

28/10/2022 12:17

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A kormány is rájött arra, hogy az elbocsátások nem váltak be, ezért új módszerrel, egyenként igyekeznek megyőzni a tanárokat, hogy ne tiltakozzanak – mondta Totyik Tamás, a Pedagógus Szakszervezetének alelnöke. A tankerületek az intézményvezetőket utasítják a feladatra.

2022. október 28. Reggeli gyors - részlet 22.10.28. Totyik Tamás
08:12
00:00

Számos tankerületben feltűnően kevés túlórapénzt fizettek ki az elmúlt években a pedagógusoknak, noha a tanárhiány, a túlterheltség és a koronavírus-járvány miatt rengeteget kellett helyettesíteniük.

A 24.hu számolt be arról, hogy a bajai tankerületben fizették a legkevesebb túlórapénzt. "Ott a legnagyobb a szaktanárhiány bizonyos tantárgyakból, így éppen ott kellene a legtöbb túlórapénzt fizetni" – mondta akkor Totyik Tamás. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint a ki nem fizetett túlórák miatt bírósághoz fordulhatnának a pedagógusok, de a többségük inkább "lenyeli", hogy nem adják meg rendesen a túlórák ellenértékét, a kisebb rész pedig csomagol és otthagyja a pályát.

Totyik a Klubrádióban arról beszélt, hogy a kormány még mindig a mozgó munkaidőkeretben gondolkodik, és nem hajlandó változtatni az álláspontján. A helyzetet súlyosbítja, hogy a gyerekek felügyeletére szánt időt és az ebédeltetést sem tekintik az óraszámkeretben elszámolható időnek.

"Már a vidék is fellázadt"

 

Hozzátette, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor egymást érik a pedgógusok tiltakozásai, Orbán Viktor miniszterelnök feltűnően kerüli az oktatás támáját. "Mintha kitörölték volna a a szótárából a kifejezést" – jegyezte meg Totyik. Hangsúlyozta, nemcsak a fővárosban, de az ország több településén is tiltakoznak a tanárok, olyan helyeken is, ahol hagyományosan fideszes a városvezetés.

A további tervekkel kapcsolatban elmondta, november 7-én sztrájkbizottsági tárgyalást tartanak a kormánynal, november 18-án újabb sztrájknapot tartanak, majd november 26-án a Kossuth téren terveznek egy nagyobb tüntetést, ahol a közoktatásról tartanak nemzeti konzultációt. Kezdeményezik azt is, hogy november 22-én a tanárok tartsanak demokrácia órát, amelyen a civil szerveződések természetét és a demokrácia szabályait mutatják be a diákoknak.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány is rájött, hogy az elbocsátások nem váltak be, "csak olaj volt a tűzre". A retorziók annyiban változtak, hogy a tankerületek vezetői az intézményvezetőket utasítják arra, hogy a tiltakozásokban résztvevő tanárokat keressék meg. Arról van szó, hogy a tankerületek az iskolaigazgatókra helyezik a felelősséget, és "egyenként vadásszák le a pedagógusokat", hogy eltántorítsák őket a tiltakozástól. Totyik beszámolt olyan esetekről is, amikor az intézményvezetők "elfelejtették tájékoztatni a szülőket arról, hogy sztrájk lesz az iskolában", noha erre a kormány egy idei törvénye kötelezi őket, vagy – ahol nagyobb számban vannak tiltakozók – tanítás nélküli munkanapot rendelnek el. Ezt a PSZ úgy értékeli, hogy a kormány igyekszik láthatatlanná tenni a sztrájkot.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Totyik Tamással
2022.10.28., péntek 7:40
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert