„Klubrádió
Esti gyors

Tíz éve nem növekszik a termelékenység

6/03/2019 19:27

| Szerző: Klubrádió

Visszatérő fejlesztéspolitikai hiányosságokra hívja fel a figyelmet az Európai Unió. A magyar elit mással van elfoglalva.

2019. március 06. Esti gyors - 19.03.06. Csillag István
07:39
00:00

Számos fejlesztéspolitikai javaslat olvasható az Európai Unió legutóbbi országjelentésében. Ami feltűnő, hogy ezek többsége nem új. Például a digitális képességek fejlesztése, a közlekedési rendszerek összehangolása, speciális képzési formák kialakítása a roma és szegény gyermekek számára, mind-mind benne volt már korábbi javaslatcsomagokban is.

Mi az oka, hogy ismét előkerültek? A választ Csillag István volt gazdasági és közlekedési miniszter adta meg az Esti gyorsban. Először is: az egész metódus, hogy uniós szakemberek vizsgálják meg a tagországok gazdaságpolitikai lépéseit, a reformok menetét, vagy éppen állását, a magyar uniós elnökség idején alakult ki, 2011-ben. Másodszor a munka úgy zajlik, hogy az uniós bürokraták az egyes országok szakembereivel dolgoznak együtt, tőlük kapják az információkat.

Csillag István példákat hozott. A szegregáció miatt bizonyos települések, térségek elgettósodnak, nincs munkahely, ezért külön képzési programokat kell kidolgozni, hogy a fiatalok el tudjanak helyezkedni. Néhányszor már úgy tűnt, hogy ez a kérdés megoldódott, de nem. A másik példa az energiatakarékosság támogatása. Ezzel az a is a gond, hogy Magyarországon a házak szigetelése rendkívül drága, de nem csak az. Az Elios-ügy ékesen bizonyítja, hogy hiába vannak a jó célok, hiába van meg az elérésükhöz szükséges forrás, itt mindig előugrik egy „fontosabb” szempont, mégpedig az, hogy valakinek, valakiknek ezen meg kell gazdagodniuk.

A különböző fejlesztési célok összehangolásával, a problémás ismételt felvetésével az Európai Unió nem kevesebbre világít rá, mint arra, hogy Magyarországon a termelékenység stagnál. Egy évtizede nem nőtt az egységnyi idő alatt előállított termékmennyiség, mert az ország elitje nem erre koncentrál – állítja Csillag István.

Lampé Ágnes interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: