„Klubrádió
Esti gyors

Tiszta ügy – Szénási Sándor jegyzete

4/03/2020 18:09

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

A rendőrség büntetőeljárást indított egy soproni egyetemista ellen, aki három fideszes plakátot szedett le az utcán. A rendőrök tudták, hogy egy ismert szocialista politikus fia, az őrsön is ezen szórakoztak. Ezzel kábé egy időben Győrben fideszes aktivisták kisbuszon szállítottak el szocialista plakátokat, ám eljárás ellenük nem indult. Azt mondták, ők csak a szelektív hulladékgyűjtőbe akarták vinni a papíranyagot ...

2020. március 04. Esti gyors-részlet/Jegyzet!Szénási Sándor (20.03.04.)
03:05
00:00

A plakát eredetileg egy tartós jelenlétet implikáló műfaj, arra való, hogy a legforgalmasabb helyekre, buszmegállóba, kocsma elé, technobuli tájékára kiragasszák, aztán vagy elkapja a tekintet, vagy sem, mindenesetre ott van a periferiális látás szélén. Vagyis akár akarjuk, akár nem, valami nyomot mindig hagy bennünk. 

Ez lenne a plakát bárhol a világban, legyen az kereskedelmi, vagy politikai. Nálunk azonban más a helyzet, a politikai, választási billboardok csak addig hirdetik a boldog jövőt, amíg az azt felragasztó pártaktivisták döngő léptekkel nem távoznak a helyszínről, átadván a teret a nesztelenül odaóvakodó, az ellenérdekű felet képviselő embereknek, akik a ragasztványt haladéktalanul le-, és eltépik, majd a helyére vagy kiteszik a saját nyomtatványukat, vagy sem. A haszon az utóbbi esetben is tetemes, a konkurens kiirtását jelenti ugyanis a reklám látványvilágából, ami amúgy a jelenlét kilencven százalékát adja.

Ez ugyebár elvileg tilos, a törvény bünteti, és lopás bűncselekménynek tekinti a plakátok eltávolítását, érthető tehát, hogy a rendőrség büntetőeljárást indított egy húszéves soproni egyetemista ellen, aki három fideszes plakátot szedett le a választási kampányban, ezzel 4650 forintos kárt okozva. A média híreiből kiderül, hogy ezzel kábé egy időben Győrben fideszes aktivisták kisbuszon szállítottak el szocialista plakátokat, ám eljárás ellenük nem indult, mert azt mondták, hogy ők csak a szelektív hulladékgyűjtőbe akarták vinni a papíranyagot, ami hihető is, dicséretes is, az ügyészség nem is csinált ügyet az egészből.

A soproni elkövető tette azonban másként alakult. A fiú azt hitte, amit csinált, csupán szabálysértés, ezért vallomást tett, beszolgáltatta a plakátokat és vállalta a kártérítést. A törvény szerint a rendőröknek figyelmeztetniük kellett volna, hogy bűncselekményről van szó, a vallomása tehát más súlyú, de hát ügyvédet sem hívhatott, mert a telefonját elvették.

A rendőröket különben is más foglalta le. Már a fiú letartóztatásakor tudták, hogy egy ismert szocialista politikus fiáról van szó, az őrsön is ezen szórakoztak, ezért mondta a fiú később, hogy ha más lenne a neve, nem lenne gyanúsított.

Szegény. Ezt hiszi.

Egy kis rosszindulatot feltételez ott, ahol azt, hogy mi a bűn, az ügyészség dönti el, hogy a törvény kire vonatkozik, azt is, ahol az ellenzékiség az állampolgárok válogatás nélküli védelmére felesküdött rendőrség szemében perverzió, ahol úgy indítanak büntetőjogi eljárást, hogy az okozott kár a szabálysértési összeghatár alatt van, de nem ez az egyetlen, ami a tiszta eljárást megkérdőjelezi.

A fideszesek közben már rég leadták a szoci plakátokat a szelektívben, és nyilván azóta is több akcióval bizonyították elkötelezettségüket a szeméttel szemben, a rendcsinálás mellett.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2020. március 04-ei, szerdai adásában hangzott el.