„Klubrádió
Esti gyors

Tényleg csak egy jót kacagni lehet

26/11/2019 17:56

| Szerző: Lampé Ágnes/ Klubrádió

1 forint + áfa/ perc tarifáért parkolhatnak a kedvezményezett vállalkozások vendégei Budapest egyik legkiemeltebb részén. A Várban megszabott 1 forintos díj legnagyobb haszonélvezője a Zsidai Csoport volt, amely pénzügyi mérlege alapján igazán nem szorul rá erre a laza kis támogatásra. Mindez abban a városban, ahol parkolási maffiák működhettek, a várakozási időt pedig aranyárban mérik még a legkietlenebb peremkerületekben is. Lampé Ágnes jegyzete.

2019. november 26. Esti gyors-részlet/Lampé Ágnes jegyzete (19.11.26.)
01:59
00:00
Néha már csak nevetni érdemes. Mert azon, hogy az előző önkormányzat a Várban arról kötött megállapodást éttermekkel, szállodákkal, hogy a hozzájuk érkező vendégek az első három órában 1 forint + áfa/ perc tarifáért parkolhatnak, tényleg csak egy jót kacagni lehet. Hahotázva, kínban, vagy épp csak bazsalyogni, mindegy. Hisz Budapest egyik legkiemeltebb részéről beszélünk, forgalomtól elzárt területről, ahol amúgy képtelenség parkolni.

Abban a városban, ahol minden kerületben parkolási maffia működhetett, ahol öt perc késés esetén büntetést kapunk, amit ha nem fizetünk be időben, behatják rajtunk. Ott, ahol még a legkietlenebb peremkerületekben is több száz forint a parkolási óradíj, ahol tényleg aranyárban mérik a parkolást. Ahol még a rokkant parkoló kártyára is külön biznisz alapult. Na szóval, ott a Várban, ezek az emberek 1 Ft+áfa/perc áron parkolhattak.

Persze mindez csak azért derülhetett ki, mert az I. kerület új városvezetése a korábbi parkolási szerződések felmondására készül. A számítások szerint tavaly majd 8 és fél millió percet parkoltak kedvezményesen, amiből 10,6 millió forint bevétel származott. Ha mondjuk csak 600 forintos óradíjjal kalkulálunk, a kedvezmény úgy 70 millió forintos kiesést jelentett az önkormányzatnak.

A legnagyobb haszonélvező a Zsidai Csoport volt, amely több helyet működtet a Várban. Pénzügyi mérlege alapján igazán nem szorul rá erre a laza kis támogatásra. De a magyarázatuk a legjobb: szerintük ugyanis történelmi oka van a kedvezményes parkolásnak. Mivel a 90-es években kizárták a Várból az átmenő autóforgalmat, így “mára sokan azt sem tudják, merre kell a Várat megközelíteni”. Ez versenyhátrányt okozott az itt működő szállodáknak és éttermeknek, ezért jár a kedvezmény.

Ugye most már önök is nevetnek, hahotáznak, vagy épp bazsalyognak?

Lampé Ágnes jegyzete az Esti gyors 2019. november 26-i, keddi adásában hangzott el.