„Klubrádió
Reggeli gyors

„Szó sincs arról, hogy Orbán elszakadt volna a valóságtól”

9/01/2020 15:31

| Szerző: Klubrádió

Csizmadia Ervin politológus szerint szó sincs arról, hogy Orbán elszakadt volna a valóságtól, ő a magyar történelemnek adja egy egészen más olvasatát, mint a baloldal. Az ellenzéknek meg kell értenie, mitől erős az orbánizmus.

2020. január 09. Reggeli gyors / részlet, Csizmadia Ervin (20.01.09.)
04:47
00:00

Először az októberi önkormányzati választásokról kérdeztük Csizmadia Ervint. A Méltányosság Politikaelemző Központ vezetője szerint az ellenzék most először tudta megmutatni, hogy ő is a pályán van, versenyképessé tette magát. Ez a versenyképesség 2018 végén jelent meg, a parlamenti akciókkal, akkor relatíve rövid idő után elhalt, de úgy tűnik, csak átmenetileg, és most el tudta hitetni az ellenzék, hogy egyenrangú játékos. Az a kérdés, hogy meg tudják-e őrizni ezt a lendületet. Létrejön-e egy olyan típusú politikai berendezkedés, mint 2010-ig, amikor két, egymáshoz erőben közel álló tömb áll szemben.

Ha hosszú ideje kormányoz egy párt, akkor bizonyos törésvonalak kiéleződhetnek, különösen, ha egy választáson nem a kívánt eredményeket érik el. A Fidesznek van egy olyan problémája, mint minden nagy pártnak, hogy sokféle, egymástól távol álló irányzat is van benne. Vannak olyan erők, amelyek a mai baloldali és liberális pártokat 1919 örökösének tekintik, és vannak, amelyeknek ehhez semmi közük nincs. Tehát vannak népi radikálisok és európai szintű konzervatívok is – fogalmazott.

Csizmadia Ervin úgy vélte: szó sincs arról, hogy Orbán elszakadt volna a valóságtól, ő a magyar történelemnek adja egy olvasatát, amely kétségkívül nagyon távol áll a balliberális olvasattól. Az ellenzéknek azt kellene megértenie, hogy mitől erős az orbánizmus. Miért erős? – kérdeztünk rá. A politológus szerint túl sok idő telt el úgy, hogy Magyarország nem volt része nemzetközi keretrendszernek, akár kereskedelmi hálózatoknak, amelyeknek például a csehek igen. Így túlságosan arra „fixálódott” a magyar jellem, hogy minden, ami kívülről jön, az veszélyt rejt, attól meg kell védenünk, amink van. Ez a történelmi magatartás előjön most is.

Szerinte magyar közönségnek a 2000-es évek közepéig fogalma sem volt arról, hogy mi az Európai Unió, és nemcsak arról, hogy mi 2004-ben, hanem mi volt korábban. Az EU-nak része volt a föderalizmus gondolata, amelyre most döbbenten csodálkoznak rá egyesek.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Flickr.com

Reggeli gyors
2020. 01. 09., csütörtök 07.40
riporter: Kárpáti János