„Klubrádió
Esti gyors

Szlovák politikus bírálta az orbáni gazdaságpolitikát

31/10/2019 19:19

| Szerző: Klubrádió

A szlovák gazdaság sziklaszilárdnak tűnik, szekere jól megy, vajon minek köszönhető? És mit látni a magyar gazdaság működéséből, jövőjéből? Erről kérdeztük Ivan Miklošt, volt szlovák miniszterelnök-helyettest és  pénzügyminisztert. A teljes interjút a Hetes Stúdióban hallhatják szombaton.

Ivan Mikloš kétszer is betöltötte a pénzügyminiszteri posztot Szlovákiában, 2002 és 2006, majd 2010 és '12 között. Gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettes volt 1998-tól 2002-ig. Azzal kezdte:

– 15 évvel vagy annál is több évvel ezelőtt a magyar gazdaság a 3. helyen állt a volt kommunista blokk országai között Szlovéniát és Csehországot követve, aztán csúszott vissza a térségben a 7. helyre, mert vetélytársai mind reformokat hajtottak végre, míg Magyarország ezt elmulasztotta.

Milyen reformokat nem hajtott végre Magyarország?

– Alapvetően strukturális államháztartási reformokat, a külföldi befektetőket vonzó üzleti környezet megreformálását, és a gazdasági szabadságot biztosító újításokat. Amin alapvetően az állami elosztás mértékének a csökkentését értem. Szlovákia ezeket nem mulasztotta el, tekintve az első és a második Dzurinda-kormányzást. A Világbank értékelése szerint 2004-ben a legtöbb reformot megvalósító ország lett Szlovákia – méghozzá világviszonylatban. S ne feledjük, hogy a Visegrádi 4-ek között egyedüliként az eurózóna tagjai is lettünk. Mindezek együttesen járultak hozzá ahhoz, hogy ma a világ első számú autógyártója vagyunk az egy főre jutó személygépkocsik gyártásában.

A magyar kormány is kényezteti az autógyártókat.

– Nem, nem. A szubvenciók nem meghatározóak ebben az összefüggésben. Ráadásul az Európai Unió szabályzata pontosan meghatározta ennek a mértékét is. Így a befektetés értékének a 15 százalékánál több kedvezményt senki nem tudott adni

Akárhogy nézzük, Magyarország sok év lemaradásban van önökhöz képest.

– Talán ezt így nem mondanám, de azért a számok mégiscsak magukért beszélnek.

A magyar kormányfő dicséri is a véghezvitt gazdaságpolitikát, és a GDP-növekedés kétségtelenül látványos nemzetközi összehasonlításban.

–Azt azért nem gondolom, hogy dicséretet érdemel az ő gazdaságpolitikája. Úgy vélem, akkor jó egy gazdaságpolitika, ha szabad és fair a versenyszellem, ha az esélye van a minőség versenyének is. Nagyarányú államosítást vezényeltek le az energia- és a bankszektorban a magánbefektetések visszaszorításával. És itt van a korrupció is. Míg 2012-ben Lengyelország után a második megtisztelő helyen állt, mára az utolsó helyre került a V4-ek között. A képlet pedig világos: minél nagyobb a korrupció, annál kevésbé szabad és fair a gazdaság.

Az Ivan Miklošsal készült interjúnk teljes változatát szombaton, a Hetes Stúdióban hallgathatják meg! (Címlapi kép: Orbán Viktor/Facebook)