„Klubrádió
Szószátyár

Szijjártó, a nyelv-ész …

3/05/2021 18:02

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Olyasmiről beszélt a külgazdasági és külügyminiszter, amihez nem ért – állapították meg a Szószátyár szakértő műsorvezetői. Szijjártó Péter a türk nyelvrokonságról elmélkedett.

2021. április 28. Szószátyár (2021. április 28., szerda 19:00)
51:19
00:00
Műsorvezetők: ✝︎ Kálmán László, Nádasdy Ádám Szerkesztők: Sugár Ágnes

„Hagyd futni Laci, nem ért hozzá!” – mondta nemes egyszerűséggel Nádasdy Ádám nyelvész műsorvezetőtársának, Kálmán Lászlónak, annak kapcsán, hogy több hallgatónk is jelezte: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter butaságokat beszél. A tárcavezető díszprofesszor lett a talán legjelentősebb kazahsztáni egyetemen, a nur-szultani Gumiljov Eurázsiai Nemzeti Egyetemen. Köszönő beszédéből idézzük: „Minket, magyarokat Attila kései leszármazottaiként, a hun-török eredet talaján állókként azonosítanak. A magyar nemzet úgy helyezkedik el Közép-Európában, mint sziget az óceánban. A nyelvünket nem érti senki, és mi sem értjük a bennünket körülvevők nyelvét. Nem tartozunk sem a szláv, sem a germán, sem az angolszász, sem a balkáni nyelvek családjához. Ugyanakkor számos magyarázatot találunk a türk nyelvekkel történő rokonságunkra. A nyelvünk tehát egyedi, olyan, mintha egy titkos kódrendszer volna.”

A két nyelvész szakértő kifejtette: olyan például nincs, hogy balkáni nyelvcsalád. Hiszen ha ebbe a családba tesszük a románt, akkor tévedünk, mert az a latin nyelvcsaládhoz tartozik, ha vesszük a bolgárt, akkor az a szláv családba sorolandó, és akkor hol van még az albán. A török nyelvekkel való rokonság pedig minden elfogadott tudományos elmélet alapján kizárt.

Az pedig végképp nem egyedi, hogy a környező országok népei nem értik, nem beszélik egymás nyelvét. Így vannak ezzel a görögök, a litvánok, a finnek, az örmények is. Szijjártó Péter tehát egyszerűen badarságokat beszél, olyasmibe ártja magát, amihez nem ért – állapították meg nyelvész műsorvezetőink.

„Kár, hogy a magyar nyelvet rajunk kívül nem érti senki…” – idézték a műsorsorozat szignálját, ami egy Fonográf-dal, és egy állítólagos idézetre épül. A legenda szerint Thomas Alva Edison, aki egyebek közt a szénszálas izzó feltalálója, a világhírű Menlo Park-i varázsló mondta volna, hogy a magyar nyelv  egyedülálló.

A műsorban -szokás szerint- számos érdekes hallgatói kérdéssel is foglalkoztak a szakértők, például azzal, hogy azokban a nyelvekben, amelyekben a főneveknek nemük van, a nyelvtani nemnek van-e köze a biológiai nemhez. Kiderült, hogy...

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/KKM/ Borsos Mátyás.

Szószátyár
2021.04.28. 19:00
Műsorvezető: Kálmán László, Nádasdy Ádám