„Klubrádió
Reggeli gyors

Szertefoszló álom az Álomvölgy?

19/11/2019 14:35

| Szerző: Klubrádió

Civilekre marad a feladat, hogy megvédjenek egy európai jelentőségű természeti értéket a markolóktól és dózerektől. A hatóságok nem mozdulnak.

2019. november 19. Reggeli gyors - részlet 19.11.19. Szigeti Balázs
07:43
00:00

Demonstrációra készülnek Az Álomvölgy Őrzői Civil Összefogás tagjai, hogy leállíttassák a Natura 2000-es terület pusztítását. Régóta folyik Budakeszinek ezen a részén a természetkárosítás, de az utóbbi időben még tovább durvult a helyzet. Markológéppel álltak neki a kaptárkőnek, amely név szerint nyilvántartott kulturális örökség, murvából építenek utat olyan gyepen, amely önmagában is védett, az ott élő növények és állatok között fokozottan védettek is vannak, olyanok, amelyek csak Magyarországon találhatók meg, sőt csak ezen az egy helyen.

 

Szigeti Balázs, a civil szervezet szóvivője elevenített fel az Álomvölgy történetét. Az európai jelentőségű védett terület egy nappal a rendszerváltás előtt került magánkézbe. Sejthető, hogy milyen körülmények között. Pár évre rá szerezték meg a mostani tulajdonosok, úgy hírlik, hogy luxus lakóparkot akartak ott felhúzni. Az egyik tulajdonos, Baumgartner Antal ezt cáfolta, de beindult a tereprendezés, útépítés, közművesítés, bekerítették a területet, elterelték a patakot, tehát látszik, hogy ott valami készül. Mindezt annak ellenére tették, hogy Budakeszi önkormányzata változtatási tilalmat rendelt el a területre. A hatóságok nem tesznek semmit, csak nézik, hogy mi történik.

 

 

Sajtóértesülés szerint Baumgartner közben felajánlott egy területrészt az önkormányzatnak, csak úgy, ingyen, cserébe azt kérte, hogy a többi részen oldják fel a korlátozást. Ebbe a testület nem ment bele. A civil szervezet szerint volna megoldás, lehetne olyan területet találni, amely természetvédelmi szempontból értéktelen és a hol a tulajdonosok megvalósíthatják nagyívű tervüket. Az állam pedig vissza is vásárolhatná az Álomvölgyet.

Ám Szigeti Balázs úgy véli, hogy civil közbelépés nélkül nem menekülhet meg az álomvölgy, eltűnhet ez az egyedülálló élőhely. Az ő kezükben most egy eszköz van: a tiltakozás.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Az Álomvölgy Őrzői.

Reggeli gyors
2019.11.19. 06:00
Műsorvezető: Dési János