„Klubrádió
Vény nélkül

Minden gyógynövény feltétlenül hasznos? – A gyógyító pasuchaca

11/11/2019 15:25

| Szerző: gyógynövény

Minden gyógynövény feltétlenül hasznos az emberi szervezet számára?

2019. november 11. Vény nélkül (2019. november 11., hétfő 14:00)
20:54
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória
Ismerünk persze mérgező hatású növényeket és gombákat, de a gyógyhatású növények bizonyos időszakon túl való alkalmazása sem feltétlenül pozitív a szervezet számára. A gyógynövényeket éppen ezért inkább kúraszerűen alkalmazzák. A csalánt vagy a zsurlót például 3 hétnél tovább nem jó szedni, ahogy a kasvirágot sem, mert annak hosszútávú és nem megfelelő mennyiségű alkalmazása egy “visszacsapási effektust” vált ki, és gyengíteni fogja az immunrendszert, ahelyett ami az eredeti célja lett volna, hogy erősítse azt.

Dr. Balaicza Erika belgyógyász elmondta, sok beteg azért keresi meg, mert kevesebb gyógyszert szeretne szedni, ezt pedig életmódváltással, gyógynövényekkel és vitaminokkal sok esetben el is lehet elérni. Vannak gyógynövények, amik például enyhébb cukorbetegség esetében, a megfelelő diétával kombinálva szükségtelenné teszik a gyógyszerek szedését. Ilyen növény a pasuchaca. Ez a Peruban őshonos növény számos, a cukorbetegek számára kedvező anyagot tartalmaz. A benne található keserűanyagok az emésztőrendszert és a hasnyálmirigy működését stimulálják, így a hasnyálmirigy enzimek, de akár az inzulin kiválasztását is. A flavonoidok gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatásúak, ami azért fontos, mert a cukorbetegek hajlamosak a fertőzésekre. A cserzőanyagok nem engedik, hogy az inzulin a vérben a fehérjékhez kötődjön, így a szabad inzulinszint folyamatosan magas tud lenni, segít a cukornak a vérből a sejtekbe jutni, és elősegíti, hogy a sejtek a cukrot lebontsák és energiát termeljenek belőle, ezalatt pedig csökkentik a magas vércukorszintet, és redukálják annak hosszútávú mellékhatásait.

Geranium ruizii / Pasuchaca
 
Geranium ruizii / Pasuchaca
 

A cukorbetegség kezelésére használatos gyógyszerek is ezeken a pontokon hatnak, a pasuchaca pedig ezek mintegy ötvözetekén.

Miért nem hagyható el akkor teljesen a gyógyszer? Balaicza Erika elmondta, a növény annyira nem erős, mint a koncentrált, szintetikus készítmények. Ha valaki enyhe cukorbeteg, akkor mozgással és egy jó diétával a pasuchaca hetekre, hónapokra is szükségtelenné teheti a gyógyszerek szedését, viszont ha nem változtat az életmódján, előbb-utóbb gyógyszereket vagy inzulint kell használnia. Középsúlyos esetben a pasuchacával csökkenthető a gyógyszer adagja, ami a mellékhatások elkerülése miatt is előnyös, kombinált gyógyszeres terápiánál pedig, kiegészítéseként használva az egyik gyógyszer elhagyhatóvá válik.

A belgyógyász hozzátette, hogy egy cukorbeteg élete bonyolult és nagy fegyelemezettséget igényel. A diéta csak egy része a komplex kezelésnek. A stressz majdnem olyan rossz hatással van a betegségre, mint egy nem tartott diéta. A stressz szinttel együtt ingadozó vércukor szintet nagyon nehéz ugyanis beállítani. A harmadik tényező pedig a mozgás. Bizonyított, hogy napi egy órával radikálisan csökkenthető a gyógyszermennyiség, javul a sejtek inzulinhoz való kötődése, ellentétben a passzív, ülő életmódot folytató betegekkel szemben.

Az egészség nem adagolható tablettaként, a komplex terápiás program részeként az életmódváltás mellé jön a pasuchaca, amit 3-4 hónapig alkalmaznak kúraszerűen, a szünetekben pedig krómot, karnitint szed a beteg, hogy a szervezet jól válaszoljon a pasuchacára, ha újra eljön az ideje. Ha valakinek súlyfeleslege van és a családban van cukorbeteg, érdemes lehet megelőzésként szedni 2-3 hónapos kúraként. Az inzulinrezisztencia is jól karbantartható vele, ezért a szigorú diéta megkezdése előtt, a belgyógyász inkább a pasuchaca szedését javasolja.

Az adás meghallgatható a fenti lejátszás gomb megnyomásával.

Vény nélkül
2019. november 11. hétfő 14:00
Szerkesztő-műsorvezető: Lay Viktória