„1%
Megbeszéljük...

Szelényi Iván: Óvatosan az Orbán-fóbiával!

7/01/2021 23:04

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

A trumpizmus mélyebb, mint Trump. Az amerikai intézményrendszer stabil, de látni kell az etnikai konfliktust. Az etnonacionalista populizmus Kelet-Európában is jelen van.

2021. január 07. Megbeszéljük - részlet 21.01.07 Szelényi Iván
13:07
00:00

A republikánus szavazók 70 százaléka elhitte, hogy Donald Trump győzelmét ellopták. Azonban az Egyesült Államok intézményrendszere stabil, hihetetlen ereje van, ami sok európai országról nem mondható el. Egyébként érdemes lesz majd megnézni, hogy a rendőrség miért nem készült fel kellőkképpen a Capitolium megvédésére, de ez mellékszál.

Szelényi Iván szociológust, a Yale Egyetem korábbi tanárát kérte Bolgár György az amerikai elnökválasztás új, szokatlan és brutális fejleményének értékelésére, illetve arra, hogy megvilágítsa: mi van itt a háttérben.

Szelényi Iván szerint az etnikai háttér a fontos. Ma még az Amerikai Egyesült Államok polgárainak 60 százaléka fehér. A 18 év alattiak többsége már nem az. Két-három évtized, és megfordul a teljes népesség körében is az arány. Robbanhat az etnikai nacionalizmus bombája. Kis túlzással: egy polgárháború veszélye sejlik fel.

Mi következik ebből Európára nézve?

Szelényi Iván szerint itt is van hasonló veszély, de az szinte érthetetlen, hogy az öreg kontinensen belül hol? Nyugat-Európa láthatóan békésebb. A volt szocialista országokban viszont jó táptalajra talál a homogén nemzetállami gondolat, az. Bonyolult kérdés – mondja Szelényi Iván –, hogy a kommunizmus eszméje miért hívja elő a nacionalista radikalizmust.

A Yale tanára felvetette: a magyar politikában a jobboldal sorosozik, összeesküvés-elméletekkel jön elő, mire a baloldal válasza csupán az, hogy Orbánt el kell távolítani a hatalomból. Szelényi Iván szerint óvatosabban kellene bánni az Orbán-fóbiával. Azt is látni kell, hogy azok közül, aki elmennek szavazni, minden második voksoló mellette áll.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI.

Megbeszéljük
2021.01.07. 16:00
Műsorvezető. Bolgár György