„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Szelényi Iván: Egy egységes demokrata párt kellene

30/06/2020 20:10

| Szerző: Bolgár György

A magyar választási szisztéma kétpártrendszert feltételez, ezért volt jó Gyurcsány Ferenc gondolata. Az önkormányzati választás sikerét pedig nem szabad túlértékelni.

2020. június 30. Megbeszéljük-részlet/ Interjú, Szelényi Iván 2020.06.30.
14:13
00:00

Szkeptikus az ellenzéki pártok összefogását illetően Szelényi Iván szociológus, az MTA tagja, a Yale Egyetem professzor emeritusza. Véleménye szerint ugyanis a pártok nagyon különböznek szellemiségükben, ezen túl ott vannak az egyéni érdekek, ez a kettő együtt nagyon megnehezíti az együttműködést.

A professzor szerint jó volt Gyurcsány Ferenc gondolata, amelyet még a DK megalakítása előtt vetett föl, hogy tudniillik alakítani kellene a baloldalon egy egységes demokrata pártot. Ugyanis a választási szisztéma, különösen azóta, hogy a Fidesz átalakította, kétpártrendszerre épül. Ha a Fidesz ellenfele egy széttöredezett ellenzék, akkor nem kétséges az eredmény. Csakhogy Magyarországon ez a kétpártrendszer nem működhetne úgy, mint Amerikában, mert itt a pártoknak igényük van bizonyos számú helyre, pozícióra. Előválasztásokkal lehetne valamennyit segíteni, de még az sem az igazi, amerikai modell.

 

Nem szabad túlértékelni az önkormányzati választások ellenzéki eredményét, nagyon sok a háttéralku, a pártok hajlamosak saját kádereik érdekében döntéseket hozni, még Budapesten is.

Megoldás lehetne az is, ha egy párt kiemelkedne az ellenzékből, ilyen szerepre tör most a DK, az MSZP, a Momentum. Ám relatíve erős a Jobbik is, aminek viszont nagyon problematikus a múltja. A Jobbik mindig is ütőkártya marad a Fidesz kezében.

A választás megnyeréséhez tehát leginkább egy egységes demokrata párt kellene, olyan személyiséggel az élén, aki szembe tud szállni Orbán Viktorral. Szelényi Iván korábban úgy vélte, hogy ilyen személyiség Gyurcsány Ferenc, ezt a Fideszben is így gondolhatták, ezért támadták erősen az első perctől kezdve és sikerült is tönkretenniük. A szociológus professzor szerint azért ebbe Gyurcsány is bedolgozott. 

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Szigetváry Zsolt.

Megbeszéljük
2020.06.30. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György