„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szekeres: Trendforduló a jászberényi eredmény

16/01/2023 18:51

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A jászberényi időközi választás tanulsága, hogy összefogást várnak az emberek az ellenzéktől – állítja Szekeres Imre. Az MSZP-s politikus sem számított ekkora ellenzéki sikerre. Hozzátette, az is nagyon fontos, hogy helyi jelölteket indítson az ellenzék.

2023. január 16. Megbeszéljük - részlet 23.01.16. Szekeres Imre
11:41
00:00

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, a szavazatok több mint kétharmadával, 67,24 százalékkal nyerte a jászberényi időközi polgármester-választást az ellenzéki Budai Lóránt. Kihívója, a függetlenként induló, Fidesz által támogatott Besenyi Orsolya 29,86 százalékot kapott.

"Trendfordítónak" nevezte az elsöprő eredményt Szekeres Imre. Az MSZP-s politikus, volt honvédelmi miniszter szerint az időközi választás tanulsága, hogy összefogást várnak az emberek az ellenzéktől, és az is nagyon fontos, hogy helyben kell dönteni arról kik legyenek a jelöltek, nem az ellenzéki pártok országos központjaiban. "Erős a pártkötődés, de még erősebb az összefogás iránti vágy" – tette hozzá. Hangsúlyozta, nem kizárólagos megoldás, vannak települések, ahol az ellenzéki pártszövetségre van szükség.

Négy dolgot emelt ki:

  • az összefogás jelentőségét,
  • amely akkor is jelentős, ha valaki azzal szembemegy, mert a szavazók nem a pártutasítást követik, hanem az összefogást,
  • helyben kell megegyezni a jelöltekről,
  • holtverseny esetén előválasztás.

Ezeket a szempontokat szem előtt tartva Szekeres garantáltnak tartja a 2024-es választási sikert.

2023. január 16. Esti gyors - részlet 23.01.16. Gáspár Kristóf
07:43
00:00

Az Esti gyorsban Gáspár Kristóf, a Paradigma Intézet elemzője azt mondta, az eredmény reményt adhat az ellenzéknek, hogy nem legyőzhetetlen a kormányoldal (igaz, a fideszes tömb is függetlenként indult). Hozzátette, Budai Lórántnak harmadszorra kellett megvédenie posztját a 2019-es önkormányzati választások óta. Azt is hozzátették, hogy a kormánypárti szavazók részéről apátia tapasztalható, rengetegen nem mentek el, vagy ha el is mentek nem a saját jelöltjükre szavaztak le.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Szekeres Imrével
2023.01.16., hétfő 16:20
Riporter: Bolgár György